Belföld Külföld

Újabb négy díjat kapott a Magyar Golgota

NÉGY DÍJAT KAPOTT SRÍ LANKÁN
A MAGYAR GOLGOTA

A srí Lankai Colombo Independent Film fesztiválon nyert négy díjat a Magyar Golgota:

Legjobb operatőr különdíj: Kovács Claudia
Legjobb jelmez: Battai Bori
Legjobb koncepció: Pozsgai Zsolt
Legjobb producer: Berger Jozsef

A Magyar Golgota Török Ignác aradi vértanú utolsó éjszakájának megrázó eseményeit dolgozza fel.

Az osztrák császári és a velük szövetséges cári orosz csapatok által levert szabadságharc, különösképpen a világosi fegyverletételt követő kegyetlen leszámolás, a honvédtábornokok aradi kivégzése elevenen élt az utókor emlékezetében.

Az emigrációban élő Kossuth “magyar Golgothának” nevezte el Aradot, ahol már 1861-ben gyűjtés indult egy méltó emlékmű felállítására. Az adakozók között sok román, német és szerb nemzetiségű polgár is volt. A kiírt pályázatot Huszár Adolf nyerte meg, kinek hirtelen halála miatt Zala Györgyre várt az országos érdeklődés középpontjában álló emlékmű végleges kivitelezése és befejezése.

A harminchat láb magas monumentumot 1890. október 6-án leplezték le az aradi magyar színház előtti tágas téren. “Mikor a lepel lehullott és a szobor láthatóvá lőn, meghatottság vett erőt a tömegen. Az ősznek talán minden virágát letépték e napon. A talapzatot koszorúként övezte a tizenhárom vértanú nemes arczmása, kik értünk és alkotmányunkért bitófán és nemtelen golyók által haltak.”

A szoborcsoportozatot 1919 után bedeszkázták, majd 1924-ben az aradi vár sáncába szállították. Restaurálására, újraállítására az utóbbi évtizedekben többször látszott már remény. A két nép történelmi megbékélésének, baráti közeledésének, kölcsönös tiszteletének szép szimbóluma, jelképe lehetne az okos politizálással, türelmes diplomáciával, sok-sok remélt kölcsönös bölcsességgel megvalósítható esemény.

Forrás: Magyar Sikerek Facebook oldal,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább