Belföld

Újabb migrációs hullám fenyegetheti Magyarországot

A múlt héten péntektől vasárnapig 532 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

A rendőrségi statisztika szerint pénteken 263, szombaton 125, vasárnap 142, jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. A horvát, a román és az ukrán határnál, valamint az ország belsejében is elfogtak határsértőket, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. A múlt héten az ország területén 1463 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza, míg a megelőző héten – november 15-től 21-ig – a feltartóztatottak száma 1985 volt.

 

Embercsempészés miatt huszonöt gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből. „Noha a jelenlegi konfliktus kifulladni látszik, és a lengyel–fehérorosz határról a migránsokat elszállították, Irakba történő hazaszállításuk egyelőre lassan halad, a már Fehéroroszországban tartózkodó emberek pedig eltökéltek abban, hogy eljussanak az Euró­pai Unióba” – áll a Migrációkutató Intézet legfrissebb gyorselemzésében. Rámutatnak: miután a balti országok lezárták a határaikat, ez legegyszerűbben Ukrajnán keresztül Szlovákia és Magyarország irányába történhet.

 

Az ukrán–fehérorosz határon nincs mechanikus védelem, a bejelentett és rendelkezésre álló emberi erőforrás pedig elégtelen a több mint ezer kilométeres szakasz ellenőrzésére. Hogy Magyarországnak a közeljövőben számítania kell-e jelentősebb migrációs hullámra, az elsősorban azon múlik, hogy milyen hatékonysággal szállítják haza a Fehéroroszországban rekedteket, érkeznek-e újabb csoportok a Közel-Keletről, kiépülnek-e Ukrajnában hálózatok az illegális migránstranszportra, valamint hogy Szlovákia felkészül-e határainak védelmére.

(Magyarhirlap)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább