Belföld

Új magyar lőfegyvercsalád születik

Teljes egészében hazai fejlesztésű és gyártású magyar lőfegyverek kerülhetnek majd a Magyar Honvédség katonáihoz – jelentette be Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón augusztus 29-én, vasárnap tartott sajtótájékoztatón – Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében – Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kiemelte: másfél évvel ezelőtt egy magyar mérnökcsapatot bíztak meg azzal a feladattal, hogy ismét legyen magyar kézifegyver fejlesztés. Ennek a munkának az eredményei azok a prototípusok, amelyek az új, magyar fejlesztésű fegyvercsalád tagjaiként mutatkoztak be Kecskeméten. Az egy hónappal korábban aláírt együttműködési megállapodás értelmében a Magyar Honvédség hamarosan megkezdi a prototípusok tesztelését.

Mint a kormánybiztos hangsúlyozta, alapvető cél a kézifegyverek tekintetében a nemzeti függetlenség elérése. „Világszabadalom szintű fejlesztést tartalmaznak ezek a fegyverek, s ezekkel meg tudjuk teremteni minden körülmények között az ellátási függetlenségünket. Az összes gyártási joggal mi rendelkezzünk” – emelte ki Maróth Gáspár.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: végre magyar fegyvere lesz a magyar katonának. Az altábornagy szerint a magyar innovációra épülő, a hazai fegyvergyártást a XXI. századba repítő prototípusok már eddig is több, mint ígéretesek. Hozzátette: a fejlesztésben és a tesztelésben részt vesznek a Magyar Honvédség tapasztalt katonái is, így a fejlesztőkhöz eljutott visszajelzések alapján dolgoznak tovább a mérnökök. „Ha a katonák tapasztalatai alapján is úgy működnek a fegyverek, ahogy az elvárt, akkor a Magyar Honvédségnek magyar fegyvere lesz” – jelentette ki Ruszin-Szendi Romulusz.

Bozó Gábor, a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a hatféle fegyver (maroklőfegyver, gépkarabély, géppisztoly, mesterlövész fegyver, 40 milliméteres gránátvető és könnyű géppuska) teljesen a magyar mérnökök munkája, s mindegyikben van olyan fejlesztés, amelynek már a szabadalmát is bejegyezték. Mint hozzátette: a cég feladata a prototípusok kifejlesztése és legyártása volt, a további lépésekhez technologizálással és anyagkutatással foglalkozó partnerek bevonására van szükség. Ennek érdekében írtak alá stratégiai partnerségi megállapodást, illetve egy együttműködési megállapodást a Neumann János Egyetem kutatás-fejlesztésért felelős csapatával.

Forrás : Honvédelem.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább