Belföld

Új Gripenekről egyezett meg Orbán Viktor és a svéd miniszterelnök

 Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Orbán Viktorral tárgyalt a Karmelita kolostorban.

Két megállapodás született Svédország és Magyarország között – jelentették be.

Módosítják a megállapodást a magyarországi Gripen-vadászgépek bérléséről és azok támogató rendszereiről; és emellett még egy másik megállapodás is született a Gripenekről – ezt a sajtótájékoztató keretében írta alá a magyar és a svéd fél.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón arról beszélt: rendkívül érdekes, izgalmas, eredményes beszélgetésen vannak túl.

A mai találkozó egy hosszú folyamat fontos állomása, ami szerinte egy bizalom-újraépítési folyamat volt. Ezen sokáig dolgozott svéd kollégájával, és erre most pontot tehetnek. Sikerült tisztázni kölcsönös jó szándékaikat.

A kereskedelmi együttműködés igazi sikertörténet, minden évben megdől a forgalom rekordja. 2010-hez képest megdupláztuk a forgalmat, a 3 milliárdos érték felé haladunk. Fontos és sikeres az együttműködés a nukleáris energia terén, együttműködnek a brüsszeli politikában. Van svéd szereplő a paksi bővítésben is.

De amiről ma szó volt, az a védelmi együttműködés. Egy hosszú tárgyalássorozatot tudtak lezárni, a Magyarországnak nagyon fontos védelmi képességekről. Orbán emlékeztetett, hogy 1998 után komoly vita volt Magyarországon, kell-e egyáltalán önálló légvédelem. Orbán első kormányzatával úgy döntött, hogy legyen, és a svéd Gripenek mellett döntöttek. Azóta is ezen az úton haladnak.

A Gripenekről szóló szerződések viszont kifutnak, ezért most új megállapodásra lett szükség.

Meghosszabbították az eddigi szerződést és négy további Gripent szerez be Magyarország. 

Ezzel nő a magyar védelmi képesség és több lehetőség van a külföldi feladatok ellátására is.

A Gripenekhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokról is új szerződés született, beleértve a kiképzéseket is. Orbán fontosnak tartja, hogy létrejött egy megállapodás egy mesterséges intelligenciát kutató és fejlesztő intézetről a SAAB részvételével.

Orbán és Kristersson beszélt az EU-s politikákról is. Hamarosan Magyarország lesz az EU soros elnöke. A svédek átadják múltkori EU-elnökségük tapasztalatait.

Beszéde végén azt mondta Orbán:  a magyar parlament hétfőn összeül és „meghozza a szükséges döntéseket”.

Ulf Kristersson arról beszélt: köszöni a meghívást Budapestre. Megvitatták Magyarország EU-elnökségét, az EU stratégiai napirendjét és a két ország együttműködését. A beszélgetés szerinte konstruktív volt.

A két ország most aláírt egy nagyon fontos megállapodást a Gripen vadászgép-rendszerekről, hangsúlyozta a svéd miniszterelnök.

Svédország részéről Kristersson nagyon üdvözli ezt a megállapodást, ami mindkét országnak és az európai biztonságnak is jó.

Magyarország légierejének hozzájárulása a NATO balti légterének védelméhez nagyon fontos Svédország számára, mondta Kristersson. A Gripen Svédország egyik büszkesége, amit a NATO-nak is adhatnak majd – tette hozzá.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább