Belföld

Új Gripen vadászgépek érkezhetnek Magyarországra

Az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a svéd és a magyar kormány között, és egy nagy horderejű katonai és hadiipari szerződés – amely  érintheti a Gripen vadászgépeket is – van előkészületben.

 Áttörés történt Orbán Viktor és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kapcsolatában, a magyar kormányfő a szombati évértékelőjén arról beszélt, hogy már minden terv készen áll és a vita a lezárásához közeledik.

A kormányfő azt is elmondta, a svéd NATO-csatlakozásról a parlament ülésszakaszának – amely február 26-án veszi kezdetét – elején dönthetnek a honatyák.

Az Index kitér arra, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf már 2022 decemberében elárulta, hogy 2024-ben négy új Gripen érkezhet.

A honvédelmi miniszter − Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral − a The Bold Truth About Hungary című angol nyelvű podcastműsorában a Magyar Honvédség fejlesztéséről beszélt, és azt mondta, a katonai fejlesztés új szakaszába léptünk, és ennek nagy része az orosz–ukrán háború tanulságaiból fakad. Szerinte a fő cél az elrettentés, hogy Magyarország tudjon kellő erőt demonstrálni mind a fizikai képesség, mind az elszántság terén. Bemutattak egy táblázatot, amely a katonai beszerzések fajtáit és mennyiségét szerepeltette. A legelső tételben a Gripen vadászgépek voltak feltüntetve.

Eszerint a már meglévő 14 Gripen mellé 2024-ben még négy érkezne. Magyarországra 2006. március 21-én jöttek meg a magyar felségjelű Gripenek, ez a térség legkorszerűbb és legnagyobb harcértékű típusa. A JAS-39C/D Gripenek a rendszerváltást követő legnagyobb haderőfejlesztése volt a Magyar Honvédségnek, egyértelmű jele annak, hogy Magyarország szakított a keleti technológiával.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább