Külföld

Uganda: börtönbe zárnának minden meleget

És büntetnék a homoszexualitás népszerűsítését…

Az ugandai parlament csütörtökön kezdte tárgyalni azt a törvényjavaslatot, amely büntethetővé tenné az LMBTQ identitást – a törvényhozók szerint az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat hatályban lévő tilalma ugyanis nem megy elég messzire.

A melegekkel szembeni heves érzelmek mélyen gyökereznek a rendkívül konzervatív és vallásos kelet-afrikai országban, ahol az azonos neműek közötti kapcsolatért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

A Human Rights Watch adatai szerint jelenleg több mint 30 afrikai ország tiltja az azonos neműek közötti kapcsolatokat, de az ugandai törvényjavaslat lenne az első, amely pusztán az alapján büntetne valakit, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű stb identitású, azaz nem kell semmilyen kapcsolat, elég lesz ha az.

A beterjesztett tervezet célja, hogy az ország felvegye a harcot a “hagyományos, heteroszexuális családot fenyegető veszélyek” ellen – olvasható a Reuters által megszerzett másolatban.

Amennyiben az ugandai parlament elfogadja, a törvény 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt a személyt, aki “leszbikusnak, melegnek, transzneműnek, biszexuálisnak vagy bármilyen más szexuális vagy nemi identitásúnak vallja magát, amely ellentétes a férfi és a nő bináris kategóriáival“.

Büntethetővé tenné továbbá a homoszexualitás “népszerűsítését”, valamint az azonos neműek közötti kapcsolatra való “felbujtást” és “összeesküvést”.

A törvény több szempontból hasonlít egy 2013-ban elfogadott törvényhez, amely szigorított bizonyos büntetőjogi tételeken és kriminalizálta a leszbikus kapcsolatokat. A törvény széles körű nemzetközi nemtetszést váltott ki, majd egy ugandai bíróság eljárási okokra hivatkozva meg is semmisítette.

Most miután az új törvényjavaslatot felolvasták a parlamentben, Anita Among házelnök az egyik bizottságnak küldte tovább vizsgálatra és nyilvános meghallgatásra. Ezt követően ismét a képviselők elé kerül majd vitára és szavazásra.

Among arra szólította fel a parlamenti képviselőket, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni – utalva ezzel egyes nyugati országok fenyegetésére, miszerint beutazási tilalmat rendelnek el a törvényt megszavazókkal szemben.

mandiner , telex , 24.hu , origo , index ,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább