Külföld

Tűzoltókra támadtak, őrjöngtek a migránsok egy osztrák kisvárosban

Felgyújtottak egy konténert, majd tűzoltókra támadtak egy Linz melletti településen az ott lévő migránsok. Állítólag kiskorúak, de az elmúlt években már sokszor bebizonyosodott, hogy a kísérő nélkül érkező migránsok, mivel nincsenek hivatalos irataik, ezért könnyen tudják magukat 18 éven alulinak hazudni.

Az osztrák sajtó szélesebb körben foglalkozik a Linz melletti Steyregg település egyik egykori szállodájából átalakított migránsbefogadó központ lakóinak erőszakos viselkedésével.

A migránsok az ünnepek alatt többször riasztották hamisan provokációból,  unalomból a helyi tűzoltókat. A kiérkező önkéntes tűzoltókat karácsonyfadíszekkel dobálták meg, majd a befogadó központ előtt migránsok mintegy 50 fős csoportja felgyújtott és körbetáncolt egy hulladéktároló konténert.

A kiérkező tűzoltókat a migránsok zaklatták és megfélemlítették őket. A női tűzoltókat a férfi kollégáiknak kellett fizikailag megvédeniük a rendőrség kiérkezéséig – írta Der Standard. Az ügy kapcsán a néppárti belügyminiszter szigorú fellépést ígért, a szabadságpárt az elkövetők azonnali hazaküldését követelte.

De hogyan alakult ki egyáltalán az otthonon kívüli káosz? Mik az okok? A helyi menekültügyi rendszert ismerők nem lepődnek meg.

Alapvetően már hónapok óta vártam valami ilyesmire – mondja Lukas Gahleitner, az Asylkoordination nevű civil szervezet munkatársa. Az sem meglepő, hogy ilyen problémák merültek fel a Szövetségi Ellátási Ügynökség (BBU) kísérő nélküli kiskorú menekültek számára fenntartott otthonában (UMF) Steyreggben. A cikk szerint nagyon alacsony a felügyelőszemélyzet száma, valamint állítólag túl kevés forrást juttat az állam a kísérő nélküli fiatalok ellátásra. (A kísérő nélkül érkező fiatalok általában felnőttek, csak visszaélnek azzal, hogy nem rendelkeznek papírokkal – a szerk.)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább