Külföld

Tusk is belátta, Orbán Viktornak igaza van

Orbán Viktor és Donald Tusk is felemelte a szavát az EU migrációs paktuma ellen.

Lengyelország és Magyarország egymással egyetértve utasította el nyilvánosan az Európai Unió által megszavazott migrációs megállapodást.

E hét szerdán a nyári európai parlamenti választások előtt a Brüsszelt uraló baloldali erők érvényre tudták vinni akaratukat, és a migrációs csomag monden egyes pontját megszavazták.

Az EP-képviselők szerdán jóváhagyták az EU menekültügyi és migrációs paktumának mind a tíz jogszabályi szövegét, ezzel véget vetettek egy elhúzódó patthelyzetnek, és megnyitották az utat a blokk migrációs politikájának átfogó változtatásai előtt, írja a Politico. Az évek óta készülő megállapodás célja a menekültügyi folyamat felgyorsítása, a migránsok áthelyezése a frontországokból, valamint a sikertelen menedékkérők kitoloncolási folyamatának egyszerűsítése.

Míg Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke történelminek üdvözölte a megállapodást, mások élesen bírálták, köztük civil szervezetek, valamint jobboldali és baloldali képviselők is.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hevesen elutasította az áthelyezési mechanizmus ötletét, amely a migránsokat a frontvonalbeli országokból más EU-tagállamokba helyezné át, és azt ígérte, hogy megtalálják a módját annak, hogy Lengyelországot mentesítsék ez alól.

Megtaláljuk a módokat arra, hogy még ha ez a paktum többé-kevésbé abban a formában lép életbe, mint ahogy a parlamentben megszavazták, megvédjük Lengyelországot az áthelyezési mechanizmustól– mondta Tusk szerdán újságíróknak.

Orbán Viktor miniszterelnök a paktumról így fogalmazott:

A migrációs paktum egy újabb szög az Európai Unió koporsójában. Az egység halott, a biztonságos határok nincsenek többé. Magyarország soha nem fog engedni a migrációs őrületnek! Változásra van szükség Brüsszelben, hogy megállítsuk a migrációt.

Szlovákia is egyértelműen elutasítja az új európai migrációs és menekült politikát, az EU úgynevezett migrációs paktumát – jelentette ki Juraj Blanár szlovák külügyminiszter csütörtökön Pozsonyban, az Európai Parlament által előző nap elfogadott csomagra reagálva.

Forrás: Magyar Nemzet,

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább