Külföld

Tüntetők torlaszolták el Kanada és az USA legfontosabb határátkelőjét

Kanadában a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen tüntetők kedden eltorlaszolták az ország Egyesült Államokkal közös, legfontosabb határátkelőjét.
Helyszíni beszámolók szerint az úton, amely az Ontarióban található Windsort köti össze a michigani Detroittal, kamionok és kisteherautók álltak keresztbe. Ez az út a két ország közötti legforgalmasabb határátkelő. A windsori hatóságok azt közölték, hogy a járművek folyamatosan érkeznek a területre, az embereket pedig arra kérték, igyekezzenek más útvonalakon megközelíteni az Egyesült Államokat.

Emellett felszólították a tüntetőket, tartózkodjanak a közrend megzavarásától, emlékeztetve őket, hogy a szabálysértők ellen eljárást kezdeményeznek. Az ottawai tüntetések alig több mint egy hete több száz teherautóból álló konvojjal kezdődtek.

A sofőrök az ellen a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő ember csatlakozott, a demonstrálók azt akarják elérni, hogy “az élet térjen vissza a normális kerékvágásba”.

A “szabadság konvojaként” emlegetett, azóta több ezer teherautónyira duzzadt karaván január 30-án elérte a fővárost, Ottawát is, a sofőrök és a szimpatizánsok pedig a törvényhozás épülete előtt táboroztak le. Justin Trudeau miniszterelnök a megmozdulás beszüntetésére szólított fel, amely szerinte “megbénítja a demokráciát”.

A környéken élők mindeközben a sajtónak a teherautók keltette zajra, és a folyamatos dudálásra panaszkodtak. Bár a járvány kitörése óta a kanadaiak nagyrésze követte a kormány rendelkezéseit, az oltásra jogosultak csaknem 79 százaléka pedig a vakcina mindkét adagját felvette, a legutóbbi közvéleménykutatások szerint nő az elégedetlenség a járványügyi korlátozásokkal szemben.

A BBC brit hírtelevízió a múlt héten arról számolt be, hogy az oltásellenesek hangosak ugyan, de jelentős kisebbségben vannak, miután Kanada mintegy 120 ezer, nemzetközi áruforgalmat biztosító teherautósofője közül körülbelül 90 százalék vette fel az oltást.

Forrás: MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább