Külföld

Tüdőgyulladásos tünetek miatt egy munkatársa olvasta fel Ferenc pápa vasárnapi beszédét

Tüdőgyulladásos tünetek miatt Ferenc pápa tovább gyengélkedik, így egyik munkatársa olvasta fel az egyházfő üzenetét vasárnap.

A Szent Péter téren álló óriáskivetítők és az élőben sugárzó televíziócsatornák délben nem az apostoli palota ablakát mutatták, ahonnan a pápa vasárnapi beszédét szokta mondani.

Az üzenetet a pápa lakhelyeként ismert Szent Márta házból sugározták; Ferenc pápa mellett Paolo Braida, a szentszéki államtitkárság egyik titkára, a pápai beszédek szövegírója foglalt helyet, és ő olvasta fel Ferenc pápa szavait.

A pápa – a felolvasott beszéd szerint – azért nem tudott megjelenni az ablakban, mert tüdejében gyulladást mutattak ki.

Ferenc pápa szombaton lemondta összes programját, a Vatikánhoz közeli Gemelli klinikán szűrővizsgálatot végeztek rajta, amelynek eredménye negatívnak bizonyult.

Ferenc pápa korábban bejelentett programja szerint december 1. és 3. között részt vesz Dubajban az ENSZ COP28 klímakonferencián, ahol várhatóan csaknem egész nap kétoldalú találkozókat tart a világ jelen lévő vezetőivel.

A pápa vasárnapi üzenetében emlékeztetett, hogy Ukrajnában szombaton emlékeztek meg a holodomorról, vagyis az országot a 1930-as évek elején sújtó éhínségről, amelyet Ukrajnában népirtásnak tekintenek. A pápa úgy vélte, az akkor szerzett mély sebet a mostani háború borzalmai még fájdalmasabbakká teszik.

Az egyházfő imára szólított fel a békéért, amely – tette hozzá – az egyetlen, mely képes megtörni a gyűlölet és a bosszú spirálját.

A pápa köszönetet mondott Istennek az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti tűzszünetért, valamint a túszok szabadon engedéséért. A pápa azt kérte, hogy minden túsz minél előbb nyerje vissza szabadságát, és több humanitárius segítség érkezzen Gázába.

“A párbeszéd az egyetlen útja a békének. Aki nem akar párbeszédet, nem akar békét” – hangzott el Ferenc pápa beszédében.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább