Kiemelt Sport

Transzneműek is csatlakozhatnak a francia rögbicsapatokhoz

olvasási idő:1 perc, 15 másodperc

A Rögbi Világszövetség kitiltaná őket…

A következő szezontól a transzneműek is csatlakozhatnak rögbicsapatokhoz és részt vehetnek minden hivatalos franciaországi versenyen. “A rögbi befogadó sport, nemre, származásra vagy vallásra való tekintet nélkül” – mondta Serge Simon, a Fédération Française de Rugby alelnöke egy hételeji nyilatkozat szerint. A szövetség a diszkriminációellenes és egyenlőségi bizottság ajánlásaira alapozza döntését.

Azok a transz emberek, akik nemi átalakító műtéten estek át, mindenféle követelmény nélkül játszhatnak a nemüknek megfelelő csapatban. Azokra a transznemű személyekre, akik nem változtatták meg műtéti úton a nemüket, vagy akik jelenleg átmenet alatt állnak, bizonyos követelmények fognak vonatkozni. (pl. a tesztoszteron mérése)

A szövetség szerint a döntés célja, hogy két évvel a franciaországi világbajnokság előtt jóindulatú és határozott jelzést küldjön arról, hogy a rögbiben a kisebbségek tiszteletben tartása megkérdőjelezhetetlen jog.

Azonban a Rögbi Világszövetség a transznemű nők kitiltását kéri a játékokból.

A World Rugby világszervezet tavaly azt javasolta, hogy a transznemű nőket tiltsák el a versenyzéstől, arra hivatkozva, hogy a méret, az erő és a gyorsaság döntő fontosságú a sportágban és ez kockázatot is jelent, hiszen egy nehezebb és erősebb transznő támadja meg, ütközik egy “eredeti” nővel, ami komoly sérülésveszélyt jelent. A szövetség szerint 20-30 százalékkal nagyobb a sérülésveszély.  Ugye transzférfi esetén (nőből lett férfi) aláír egy nyilatkozatott, hogy vállalja a kockázatot. De egy transznőnél (férfiből nő) ez semmit sem ér, hiszen itt a többi, gyengébb nőnek kéne elfogadni, hogy egy az átlagosnál erősebb, nehezebb, gyorsabb transznő sérülést okozhat neki.  És akkor ott van még a  teljesítmény szempontjából való megközelítés is.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább