Külföld

Transzkvótát vezetne be Katalónia

Aragónia után Katalónia is kötelezővé tenné, hogy az álláshelyek egy részét transzszexuálisokkal töltsék fel. A jogszabály sokak szerint ellentétes a céljával: nem az egyenlőséget, hanem az egyenlőtlenséget erősíti.

 

Katalónia álláshelyeket különítene el a transzneműeknek – közölte a Magyar Nemzet. A cikk szerint az intézkedés a szenátus jóváhagyására váró transztörvény egyik legvitatottabb része, mivel többek szerint ugyanolyan egyenlőtlenséget generál, mint az, ha valakit a nemi vagy szexuális irányultsága miatt nem vesznek fel egy munkahelyre.

 

Spanyolország más régiójában is létezik már a transzkvóta: Aragónia 2018-ban vezette be, hogy a megüresedett közszolgálati pozíciók legalább 1 százalékát transzszexuálisokkal kell betölteni.

 

A L’Escola A. C. nevű egyesület elnöke, Núria González több panaszt is benyújtott a napokban a Katalóniában elkülönített 24 álláshely miatt, melyeket Badalonában, Mataróban és Barcelonában hirdettek meg. Legnagyobb problémája az, hogy a jelentkező transzneműeknek az állás elnyeréséhez mindössze egy felelősségvállalási nyilatkozatot kell aláírniuk, hormonterápiával, műtéttel vagy bármilyen orvosi papírral ugyanakkor nem kell igazolniuk hovatartozásukat – olvasható a cikkben, mely szerint González kiemelte azt is, hogy attól, mert valaki transznemű, még nem biztos, hogy alkalmas a pozíció betöltésére.

 

A beszámolóból kiderül, hasonló okok miatt tettek már feljelentést Aragóniában is, melyek kiemelve, hogy a fogyatékossággal élőknek egyetlen munkalehetőséget sem teremtettek. A transztörvényt egyébként a feminista szervezetek is ellenzik.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább