Külföld

Történelmi pillanat: Ferenc pápa részt vesz a G7 csúcstalálkozóján

A hírt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök jelentette be.

Ferenc pápa részt vesz a G7 vezetőinek idei csúcstalálkozóján, hogy megvitassa a mesterséges intelligencia (AI) jelentette kihívásokat – közölte pénteken Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, szúrta ki a Reuters. A pápa idén figyelmeztetett a mesterséges intelligencia „perverz” veszélyeire, és megújította felhívását, hogy világszerte szabályozni kell a mesterséges intelligencia hasznosítását a közjó érdekében.

A G7-ek június 13-15. között a dél-olaszországi Puglia régióban tartják a találkozót, amelyen az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada és Japán vezetői, valamint néhány külön meghívott vendég vesz részt.

„Ez az első alkalom a történelemben, hogy egy pápa részt vesz a G7-ek munkájában” – mondta Meloni egy videoüzenetben.

Elmondta, hogy részt vesz a mesterséges intelligenciának szentelt ülésszakon, amelyet „korunk egyik legnagyobb antropológiai kihívásának” nevezett. „Meggyőződésem, hogy Őszentsége jelenléte döntő mértékben hozzá fog járulni a mesterséges intelligencia etikai és kulturális szabályozási keretének kidolgozásához” – mondta Meloni. Olaszország, amely jelenleg a G7-ek soros elnökségét tölti be, a héten elfogadott egy törvényjavaslatot, amelynek célja a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó alapvető szabályok lefektetése, az ágazatba történő beruházások kijelölése és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos bűncselekmények szankcionálása.

„Ez egy olyan technológia, amely nagy lehetőségeket teremthet, de hatalmas kockázatokat is hordoz, valamint elkerülhetetlenül hatással van a globális egyensúlyra” – mondta Meloni pénteken, hozzátéve, hogy az AI-nak „emberközpontúnak és ember által ellenőrzöttnek” kell lennie.

(Mandiner)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább