Kiemelt Külföld

Törökország, Szaúd-Arábia és Egyiptom is csatlakozik a BRICS-országokhoz

Törökország, Egyiptom és Szaúd-Arábia “nagyon hamar” csatlakozhat a BRICS-országokhoz – mondta az Izvesztyija című orosz lapnak Purnima Anand, a BRICS-fórum vezetője.

Korábban Li Keszin, a kínai külügyminisztérium nemzetközi gazdasági ügyekért felelős osztályának vezetője elmondta, hogy több ország is “kopogtat” a szervezet ajtaján: Indonézia, Törökország, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Argentína.

Anand elmondta, hogy Kína, Oroszország és India megvitatta a kérdést a 14. BRICS-vezetői csúcstalálkozón, amelyet június 23-24. között tartottak virtuális formában.

“Mindezek az országok érdeklődést mutattak a csatlakozás iránt, és készülnek a tagsági kérelem benyújtására. Szerintem ez egy jó lépés, mert a bővülést mindig pozitívan értékelik, és egyértelműen növeli a BRICS befolyását a világban… Remélem, hogy az [új] BRICS-országok csatlakozása nagyon gyorsan megtörténik, mert most a szövetség magjának minden képviselője érdekelt a bővítésben. Tehát ez nagyon hamar meg fog történni” – magyarázta a fórum vezetője.

Anand bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy Törökország, Egyiptom és Szaúd-Arábia csatlakozása gyorsan megtörténhet, mivel a folyamat már megkezdődött. Ugyanakkor tisztázta, hogy a csatlakozás nem egyszerre fog megtörténni.

(oroszhirek.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább