Külföld

Törökország katonai támadást indított Irakban

Törökország újabb szárazföldi és légi offenzívát indított az iraki kurd fegyveresek ellen – jelentette be a török védelmi miniszter.

Az Euronews beszámolója alapján, a török harci repülőgépek, tüzérség és csapatok a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki célpontjait támadták, táboroktól a lőszerraktárakig.

A katonai művelet – amely a “Karomzár hadművelet” nevet kapta – része volt az Irakban és Szíriában már régóta tartó török hadjáratnak a PKK és a szíriai kurd YPG fegyveresei ellen, amelyeket a török vezetés terrorista csoportoknak tekint.

A repülőgépek és a tüzérség a PKK-hoz tartozó óvóhelyekre, bunkerekre, barlangokra, alagutakra, lőszerraktárakra és főhadiszállásokra mért csapást – közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter a minisztérium honlapján hétfőn kora reggel közzétett videóban. A török kommandósok – helikopterek és drónok támogatásával – ezután szárazföldi úton vagy helikopterekkel hatoltak be a területre.

„Műveletünk a terveknek megfelelően sikeresen folytatódik” – idézte Akart az állami Anadolu hírügynökség.

“Az első fázisban azonosított célpontokat elfoglaltuk”.

Áldozatokról nem közöltek információt, sem arról, hogy hány katona és harci repülőgép vett részt az akcióban. Törökország az elmúlt évtizedekben számos határon átnyúló légi és szárazföldi hadműveletet hajtott végre a PKK ellen, a legutóbbi offenzíva Metina, Zap és Avashin-Basyan térségében zajlott. Törökország azt állítja, hogy a PKK észak-iraki bázisait török területen elkövetett támadások megrendezésére használják, és a hétfői hadműveletet azt követően indította el, hogy a PKK nagyszabású támadást tervezett, tette hozzá a minisztérium.

A PKK, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősített, 1984-ben fogott fegyvert a török állam ellen. A konfliktusban, amely korábban főként Törökország délkeleti részére összpontosult, több mint 40 ezer ember vesztette életét.

“Eltökéltek vagyunk, hogy megmentsük nemes nemzetünket a terror szerencsétlenségétől, amely 40 éve sújtja országunkat” – mondta Akar.

“Harcunk addig folytatódik, amíg az utolsó terroristát is semlegesítjük”.

A kurd csoport részéről nem reagáltak a támadásokra.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább