Külföld

Törökország és Örményország megállapodott kapcsolataik rendezéséről

Törökország és Örményország különmegbízottjai pénteken Moszkvában megállapodtak, hogy előfeltétel nélkül folytatják a megbeszéléseket a két fél kapcsolatainak teljes rendezése érdekében – közölte pénteken a török külügyminisztérium a normalizálást célzó első találkozót követően.

A tárgyaláson Törökországot Serdar Kilic nagykövet, Örményországot pedig Ruben Rubinyan házelnök-helyettes képviselte.

A török külügyi tárca közleménye szerint az első egyeztetés „pozitív és konstruktív légkörben” zajlott. Mint írták: a különmegbízottak a párbeszédre épülő normalizálásról folytattak eszmecserét.

A következő tárgyalási forduló időpontjáról és helyszínéről a diplomáciai csatornákon keresztül egyeztetnek majd a felek – tette hozzá a minisztérium.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter december közepén jelentette be, hogy Ankara és Jereván a közeljövőben különmegbízottakat nevez ki kapcsolataik normalizálására.

Ennek keretében a Pegasus török légitársaság csütörtökön jelezte, hogy február elején charterjáratot indít Isztambul és Jereván között.

A két ország 2009-ben ugyan békemegállapodást írt alá a kapcsolatok helyreállításáról, valamint a határ megnyitásáról, de az egyezményt soha nem ratifikálták.

Törökország Azerbajdzsán eltökélt támogatója, ugyanis a két, túlnyomó többségében muszlim országot szoros történelmi, etnikai, nyelvi és kulturális kötelékek fűzik egymáshoz. Ankara a 2020. őszi hegyi-karabahi fegyveres konfliktusban is Bakut támogatta az általa is megszállónak tekintett Jereván ellenében.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább