Belföld

Török harcjárműveket fognak gyártani Magyarországon

Harcjárművek magyarországi gyártására írtak alá egyetértési nyilatkozatot kedden török hadiipari vállalati vezetők, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója, Palkovics László és a Rába Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója, Hetzmann Béla.

Mindezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében tették, aki az aláírás után kijelentette, magyar haderőfejlesztés magabiztosan halad előre, és hogy a magyar kormány már 2015-ben felismerte, hogy közeledik a veszélyek kora.

A létrejövő vegyes vállalat célja, hogy a Nurol Makina Gidrán páncélozott harcjárműveket gyártson a magyar honvédségnek.

Az N7 holding Zrt. a közreműködésével nem csupán gyártási, illetve összeszerelési feladatokban vesz részt, hanem kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben is. A létrejött vegyes vállalatot Gidrán névre keresztelték.

A miniszter elárulta,a nevet egy ősi magyar lófajta után választották, amelyet a huszárok jó küzdőképessége miatt használtak.

Szalay-Bobrovniczky szerint a kormány éppen az egyre komolyabb kelet-európai régiót érintő biztonsági kihívások miatt fegyverzi át a magyar haderőt, felkészítve arra, hogy garantálják a magyarok életének és vagyonának védelmét.

Mindezt úgy kell elérni, hogy függetlenek lehessünk a beszállítói kockázatoktól, fejtette ki a miniszter, aki szerint komoly védelmi ipart kell építeni, amiből ráadásul még az ország is fejlődhet. Ebben tekint országunk stratégiai partnerként Törökországra.

Azt is elmondta: a Gidrán harcjárműbe már korábban is integráltak kiegészítő rendszereket Kaposváron, de mostantól magát a járművet is Magyarországon fogják gyártani, méghozzá Győrben, a Rába vállalatnál. Legalább 200 új munkahely létesül a megállapodás nyomán.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább