Belföld

Tordai: Orbán Viktor és a kormány ismét Putyin utolsó csatlósaként viselkedik

A kabinet a gazdaságpolitikában is növelte az ország kitettségét – mondta Tordai Bence.

„Öt uniós tagállam kivonul a Nemzetközi Beruházási Bankból, azonban Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-kormány ismét Putyin utolsó csatlósaként viselkedik” – jelentette ki a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.
Tordai Bence, csütörtöki, online is közvetített sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Bulgária, Románia, Szlovákia, Csehország és Lengyelország szerda este bejelentette kivonulási szándékát a képviselő által kémbanknak nevezett pénzintézetből.
A magyar kormányfő nem csatlakozott ehhez a közös lépéshez, valószínűleg nem akarja aláírni azt a kilépési nyilatkozatot, amely kimondja, hogy „Putyin háborúja” egy oktalan és indokolhatatlan agresszió egy szuverén állam, Ukrajna ellen – fogalmazott a politikus.

Újabb témára áttérve azt mondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hazudott, amikor azt állította, hogy a Sberbank bezárása, illetve más magyarországi nehézségek az „úgymond brüsszeli szankciós politika” következményei lennének. Tordai Bence rámutatott, ez közös európai szankciós politika, amelyet a tagállamok vezetői, köztük Orbán Viktor is támogatott.

Hozzátette, ez a politika nem ok nélkül való, a végső ok „Vlagyimir Putyin agressziója.  A politikus az elmúlt 12 év egyik következményének nevezte, hogy Magyarország még mindig mennyire kiszolgáltatott Oroszországnak energetikai szempontból.

A kormány „egészen botrányos” külpolitikát folytatott, ami szintén csak Magyarország veszélyeztetettségét növeli – sorolta további bírálatait. Ma Magyarország a kormány miatt a NATO leggyengébb láncszeme, márpedig a NATO garantálja az ország biztonságát és nem Orbán Viktor – fogalmazott.

A kabinet a gazdaságpolitikában is növelte az ország kitettségét – állította a képviselő. Az infláció, a forintárfolyam történelmi mélypontja annak az eredménye, hogy a fideszes gazdaságpolitika „végtelenül gyenge volt”, miközben a kabinet, illetve Matolcsy György jegybankelnök semmilyen lépést nem tett az eurózónához való csatlakozásért – jelentette ki.

A frakcióvezető-helyettes végül a járványügyi korlátozások döntő többségének kivezetéséről szóló hírre reagálva azt mondta, hogy a kormány ezzel teljesítette az ellenzék követelését.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább