Külföld

Többéves rekordot döntött a Földközi-tengerbe fulladt migránsok száma az első negyedévben

Legkevesebb 441 illegális bevándorló fulladt bele a Földközi-tengerbe 2023 első negyedében, több, mint bármikor 2017 óta az év hasonló időszakában – közölte szerdán az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM).

A valós szám minden bizonnyal magasabb, mert az odaveszett emberek egy részét sosem találják meg. 2017 első negyedében 742 halálesetet regisztráltak, 2014 óta több mint 20 ezer migráns fulladt a Földközi-tengerbe. Az első negyedévben a 441 áldozat közül 127-en azért haltak meg, mert legalább hat esetben késett a mentés, egy hetedik esetben pedig egyáltalán nem érkezett segítség, ami legalább 73 migráns életébe került – közölte az IOM. A rendelkezésre álló adatok szerint számos hajó eltűnt és ezek utasait – mintegy 300 embert – eltűntként tartják nyilván. A jelentés azt is megemlíti, hogy civil szervezetek az utóbbi hónapokban kevésbé vesznek részt a mentésben.

António Vitorino, az OIM főigazgatója a számokat kommentálva kijelentette: “a Földközi-tengeren kialakult humanitárius válság tarthatatlanná vált, márpedig az emberéletek mentése törvényes kötelessége az érintett országok hatóságainak”. Felszólította a Földközi-tenger térségében található országokat, hogy az eddiginél magasabb szinten együttműködve, a felelősségmegosztás és a szolidaritás elvét betartva hangolják össze a megelőző tevékenységet és a mentést.

Forrás: MTI; 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább