Kiemelt Külföld

Több százmilliárd dollárnyi jóvátételt kaphatnak a feketék Kaliforniában

Akkor is, ha valójában semmilyen diszkrimináció nem érte őket…

Az Associated Press (AP) szerint a kaliforniai jóvátételi munkacsoport szombaton megszavazott egy sor javaslatot, melyek értelmében az állam fekete lakosai több milliárd dollárnyi jóvátételt kaphatnak – írja a The Hill.

Amennyiben a kaliforniai törvényhozás és Gavin Newsom demokrata kormányzó jóváhagyja, a javaslatok értelében az állam köteles egy bizonyos jóvátételi összeget biztosítani az „afroamerikai” lakosok részére az „állam diszkriminatív politikáiért”: beleértve az állítólagos tömeges bebörtönzést, az állítólagos rendőri túlkapásokat, az állítólagos környezeti igazságtalanságokat, az állítólagos lakhatási diszkriminációt, valamint az állítólagos egészségügyi egyenlőtlenségeket.

A testület közgazdászai szerint a jóvátétel több mint 800 millió dollárba kerülhet az államnak. „A jóvátétel nem csak erkölcsileg indokolható, hanem képes kezelni a régóta fennálló faji egyenlőtlenségeket is” – mondta a fajilag szintén érintett Barbara Lee demokrata képviselő az AP szerint.

Newsom kormányzó 2020 októberében írt alá egy törvényt a munkacsoport létrehozásáról, amely ajánlásokat tesz a rabszolgaság jóvátételének ügyében. Egy tavaly kiadott ötszáz oldalas jelentésben a munkacsoport megjegyezte: a rabszolgasággal kapcsolatos megkülönböztetések és billogok „beágyazódva maradnak az Egyesült Államok politikai, jogi, egészségügyi, pénzügyi, oktatási, kulturális, környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági rendszereibe”.

„Ha nem születik olyan átfogó megoldás, amely kifejezetten országunk rasszista alapjainak lebontását célozza, valamint a gyarmati- és az amerikai kormányok által okozott sérülések begyógyítására irányul, a „rabszolgasághoz köthető és onnan eredeztethető megkülönböztetések továbbra is ártani fognak az afroamerikaiaknak az élet szinte minden területén” – állítja a munkacsoport.

A testület ajánlása a kifizetéseket a történelmi diszkrimináció típusai szerint bontja le.

Például a fekete lakosok nagyjából évi 2352 dollár kártérítést kaphatnának fejenként a rendőri túlkapásokért és tömeges bebörtönzésért minden egyes Kaliforniában töltött évért amely 1970 és 2020 közé esik. Csak ezért az okért a kifizetés elérheti a 115 260 dollárt per fő. Azok a fekete lakosok, akiket a bankok diszkrimináltak, 3366 dollárt kapnának évenként, 1930-1970 közötti időszakra.

Azaz a különböző indokok után járó jóvátételek összeadását követően akár 1,2 millió dollárt is kaphat egy fekete kaliforniai, aki 71 éves, és egész életét Kaliforniában élte le. Akkor is, ha semmilyen diszkrimináció nem érte őt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább