Öko

Több mint harmincezer ember halálos áldozata volt a nyári hőségnek az elmúlt években Franciaországban

Több mint harmincezer ember halálát okozta a nyári hőség Franciaországban 2014 és 2022 között a hivatalos egészségügyi statisztikák szerint – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Guillaume Boulanger, a francia közegészségügyi hivatal kutatója.

A hivatal tanulmánya szerint a hőhullámok jelentős hatást gyakorolnak a halálozásra Franciaországban a nyári időszakokban. Csaknem 10 év leforgása alatt – 2014 és 2022 között – összesen 30-35 ezer ember halálát lehet összefüggésbe hozni a forró időjárással.

Franciaországban május vége óta nyári hőmérsékleteket mérnek. A meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint júniustól augusztusig a megszokottnál nagyobb meleg várható.

Kutatások azt igazolják, hogy a klíma melegedése különösen gyors Európában, és ez hozzájárul ahhoz, hogy egyre több hőhullám jelentkezik nyaranta.

A francia közegészségügyi hivatal komplex modellek alkalmazásán alapuló vizsgálatában arra a fontos megállapításra jutott, hogy a hőség okozta halálozások csaknem háromnegyede nem konkrétan a kánikulák ideje alatt következtek be. A hatóságok viszont rendszerint csak az igazán extrém hőhullámok idejére koncentrálnak a kommunikációt és a közegészségügyi intézkedéseket illetően, és ezzel összességében alábecsülik a hőség általános egészségügyi, azon belül is különösen a halálozásra gyakorolt következményeit.

Bár nem kétséges, hogy a legnagyobb kockázatnak a legidősebbek vannak kitéve, a kutatásból az is kiderült, hogy a hőség minden korcsoportban szed áldozatokat: a kánikulához köthető halálozások mintegy harmada a 75 év alattiak körében következett be.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább