Kiemelt Sport

Több játékos fellázadt az érzékenyítő szivárványos mezek miatt a francia focibajnokságban

Főleg iszlámhívő játékosok…

Homos ou hétéros, on porte tous le même maillott, azaz Homoszexuális vagy hetero, mindannyian ugyanazt a mezt viseljük címmel folytatott érzékenyítő kampányt a francia labdarúgó szövetség.

Az évente visszatérő kampány alkalmából minden Ligue 1 és Ligue 2 játékos szivárványos mezt viselt a hétvégén. A szivárványszínű számokkal ellátott klubmezeket árverezni fogják és a befolyt összeget az LMBTQ mozgalom tagjai kapják meg, a további érzékenyítéshez.

A francia futballban növekszik az ellenállás a kampánnyal szemben, a játékosok „személyes okokra” hivatkozva vonták ki magukat az alól, amit tavaly az „első fecskétől”  a szenegáli válogatott Idrissa Gana Gueye-től láttak, aki akkor még a PSG-ben játszott.

A hétvégén Mostafa Mohamed, a Nantes egyiptomi játékosa sem akart szivárványos mezben megjelenni. A mérkőzés kezdése előtt nemsokkal közölték vele a kampányt, amire nemet mondott, és a hotelben maradva nézte csapata mérkőzését.

Donatien Gomis a másodosztályú EA Guingamp játékosa sem volt hajlandó szivárványos mezben játszani a FC Sochaux ellen.

A Toulouse  csapatából Zakaria Aboukhlal, Moussa Diarra, Farès Chaibi, Saïd Hamulic és Logan Costa is megtagadta a mez viselését. Játékosok nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy imázsukat az LMBTQ mozgalmat jelképező szivárvány színeivel társítják. A klub elfogadta a döntésüket, de büntetést ró a játékosokra.

A klub Twitter fiókját nézve a szurkolóik többsége sem akarta az LMBTQ-támogató mezeket.

A Montpellier csapata erre az alkalomra még a szivárványt is beillesztette a címerébe, felváltva a hagyományos kék-fehér csíkokat.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább