Belföld

Tisztázzuk: a nők nők, a férfiak férfiak – áll a Fidesz európai parlamenti közleményében

Az Európai Parlament plenáris ülése ma megvitatta a férfiak és nők egyenlő munkáért járó egyenlő díjazásáról szóló irányelv tervezetét. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta: “Vitán felül áll, hogy a munka világában is biztosítani kell a nők és férfiak egyenlőségét, ezt a törekvést teljes mértékben támogatjuk. Nem tartjuk helyesnek azonban, hogy az Európai Unió ezt a nemes célt kihasználva jogszabályban kívánja rögzíteni, hogy a nőkön és férfiakon kívül létezik egy harmadik, semleges nem is.”

Kósa Ádám felhívta a figyelmet: “Hiába iktatjuk törvénybe, hogy a Föld lapos, attól még nem igaz. Az Európai Unió úgy gondolja, hogy ha leírja egy irányelvben –  amelyet minden tagállam köteles átültetni a nemzeti jogába -, hogy orvostudományi és biológiai kutatások nyomán mára elismert, hogy az ember nemcsak férfi vagy nő lehet, akkor ez igaz lesz.” Kósa felháborítónak nevezte, hogy az Európai Unió Működéséről szóló Szerződést (EUMSZ) egy irányelvben próbálják meg átírni, arra hivatkozva, hogy az 1957-ben írt szöveg elavult. A képviselő felhívta a figyelmet: „Az EUMSZ módosítása kizárólag a tagállamok egyhangú döntésével lehetséges. Nagyon veszélyes percedenst teremt, hogy a szöveg módosítása helyett csak rásütjük, hogy elavult és a benne foglaltakat másként kell érteni. Ez a jog megcsúfolása.”

A képviselő hozzátette: „Évtizedek óta azért dolgozunk, hogy a nők is ugyanakkora fizetést kapjanak, mint a férfiak. Amikor végre célt érhetnénk, akkor arra ébredünk, hogy már nem is az egyforma díjazás áll a viták középpontjában, hanem az, hogy a férfiak férfiak-e és a nők nők-e egyáltalán. Ez nevetséges és abszurd. Sajnos azonban az Európai Unióban ez a kérdés ma fontosabb, mint hogy végre ugyanúgy megbecsüljük a nőket anyagilag.”

Háttér: Kósa a vita kapcsán leszögezte:  „Az EUMSZ 157. cikkének (3) bekezdésében használt, eredetileg 1957-ből származó „férfiakra és nőkre” vonatkozó terminológiát 2016. június 7-én megerősítették, teljes mértékben összhangban a mai napig rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokkal. Ugyanezen terminológiát, azaz a „nők és férfiak” kifejezést az Európai Unió Alapjogi Chartájának 23. cikke is rögzíti. Ezért ebben az irányelvben a „nemekre” való hivatkozás csakis férfiakra és nőkre vonatkozhat annak biztosítása érdekében, hogy a másodlagos uniós jog megfeleljen az elsődleges jognak. Ez összhangban van az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának preambulumában és 12. cikkében használt terminológiával is.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább