Külföld

The New York Times: Orbán a jobboldal mintaképe lett világszerte, beleértve az USA-t is

A The New York Times cikke szerint világszerte érzékelhető a demokrácia hanyatlása.

Ez a hatvanas évek óta nem puccsok és forradalmak nyomán történik, hanem legitim módon megválasztott kormányok tettei okozzák. Vagyis a népakarat érvényesülésével csorbul a demokrácia a lap szerint.

Az eszmefuttatást úgy folytatják, hogy Európában ennek a „puha autokráciának” a legismertebb képviselője Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A lap írja: a magyar kormányfő 2010-es megválasztása óta illiberális demokrácia kiépítésén dolgozik, és ennek érdekében meggyöngítette a civil szervezeteket, a sajtószabadságot, hatalma alá vonta az igazságszolgáltatást, valamint átalakította a választási rendszert.

E folyamat során a jobboldal mintaképe lett világszerte, beleértve az Egyesült Államokat. Az USA-ban Donald Trump elnöksége alatt gyorsult fel ez a trend, melynek nyomán a Republikánus Párt demokratikus normák iránti elkötelezettsége semmivé foszlott, és a párt ma már olyan üzeneteket ad, amelyek Orbán Viktor autoriter pártjáéra hasonlítanak.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább