Külföld

Texas: folytatják az illegálisan érkező migránsok letartóztatását

Texas állam folytatja a szigorú intézkedéseket a határsértőkkel szemben, köztük a Mexikó felől illegálisan érkezők letartóztatását – jelentette ki Greg Abbott, a szövetségi állam kormányzója szerdán.

Az Egyesült Államok déli határállamának vezető tisztségviselője azt követően nyilatkozott, hogy kedden az amerikai Legfelsőbb Bíróság engedélyezte az új texasi közbiztonsági törvény alkalmazását azt visszautalva egy fellebbezési bíróság döntési körébe, ami néhány órával később ismét felfüggesztette a vitatott jogszabály alkalmazhatóságát.

A Texas által tavaly év végén elfogadott – a kormányzó által aláírt – törvény széles felhatalmazást ad a szövetségi állam hatóságainak, hogy letartóztassák az állam területére illegálisan érkezőket. A Biden-kormányzat a jogszabály ellen januárban pert indított azzal a kifogással, hogy Texas szövetségi hatáskört próbál magához vonni, ugyanis az Egyesült Államok határának őrizete a központi kormány felelőssége.

Texas állam kimondta:

a Biden-kormányzat és a szövetségi határőrség elmulasztotta kötelességét az ország határának megvédésére, ezért hozott saját hatáskörben törvényt a közbiztonság érdekében.

 A washingtoni kerületi bíróság szerdán hallgatta meg Texas és a szövetségi kormány érveit a törvény körüli jogvitában.

Greg Abbott kormányzó szerdán azt is kijelentette, hogy Texasnak nincs szüksége az új törvény felhatalmazására, hogy hatóságai őrizetbe vegyenek illegálisan érkezett bevándorlókat, és azt hangoztatta, hogy állama folytatja a különböző akadályok kialakítását a határon, ide értve a folyami úszó bójasort és a kerítést.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább