Külföld

Texas: betiltják az LMBTQ könyveket az iskolákban

Az iskolai könyvtárakban sem lehetne…

Az Egyesült Államokban több államban egyre nagyobb ellenállás tapasztalható az LMBTQ témájú könyvek könyvtárakban vagy iskolákban való megjelenése  miatt. Több republikánus irányítású állam most nyíltan szembeszáll ezen művek ellen. A legradikálisabb Texas – Greg Abbott texasi kormányzó például több, közismert LMBTQ  könyvet “pornográfiával” vádolt meg, és a betiltásukat rendelte el. Az LMBTQ-ellenes politikus országos vizsgálatot akar, hogy megakadályozza a “bűncselekményeket”. Abbott bírsággal fenyegette meg a könyvtárosokat és a tanárokat, akinél ezek a könyvek mégis ott lesznek.

Több iskolai körzet már betiltotta az ilyen könyveket az iskolákban. Egy republikánus kongresszusi képviselő egy 850 könyvből álló listát is elküldött minden iskolai körzetnek, amely kritikusnak ítélt könyveket tartalmaz, köztük számos LMBTQ-könyvet. Eközben a Pen America írószövetség tiltakozik a texasi “fenyegetések” ellen.

Más konzervatív államokban is vannak hasonló kezdeményezések: Henry McMaster, Dél-Karolina kormányzója például elrendelte többek között a “Gender Queer” című könyv eltávolítását az állam iskoláiból – írja a “The Hill”.

Iowában  azt követelik többen, hogy minden olyan gyermek és fiatal nevét, aki LMBTQ témájú könyvet kölcsönöz, regisztrálják és tegyék közzé. A “Washington Post”  részletesen beszámolt a virginiai Spotsylvania megyében zajló jelenetekről: A “School Board”, azaz a megyei iskolaszék két héttel ezelőtti ülésén még azt is követelték, hogy égessék el az LMBTQ könyveket, köztük például André Aciman “Szólíts a neveden” című könyvét.

A találkozón egy nő arra panaszkodott, hogy az online könyvtárban 172 találat volt a “meleg” és 84 a “leszbikus” szóra, de csak 19 a “Jézus” szóra – és ami még rosszabb, “a találatok fele muszlimokról szólt”. Az iskolatanács egyik megválasztott tagja a könyvekről azt mondta: “Szerintem ezeket a könyveket a tűzbe kellene dobni”. Az iskolatanács ezután egyhangúlag elrendelte az ilyen könyvek betiltását. Az országos felháborodást követően a hatóság kedden feloldotta a tilalmat.

A felhevült légkör oda vezetett, hogy a LMBTQ diákokat szabad prédának nyilvánították: Illinois államban például a héten arra figyelmeztettek, hogy “még soha” nem érkezett ennyi jelentés a meleg/transz gyerekek és fiatalok zaklatásáról.

Nemcsak az LMBTQ-könyvek állnak a kritika középpontjában, hanem a rasszizmussal foglalkozó könyvek is, amelyeket a kritikus fajelmélet oktatásához használják az amerikai iskolákban.(Ennek keretében többek között azt tanítják a diákoknak, hogy a fehér emberek eredendően rasszisták és elnyomók. )

Egyre több konzervatív tagadja, hogy az USA-ban létezik rasszizmus vagy LMBTQ-fóbia, és inkább azt állítják, hogy manapság a fehér embereket diszkriminálják az élet szinte minden területén.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább