Belföld

Testi sértés és szeméremsértés – az ügyészség nem elégszik meg Donáth László pénzbüntetésével

Súlyosbításért fellebbez a vádhatóság a volt evangélikus lelkész, baloldali politikus elsőfokú ítélete ellen.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság június 12-én bűnösnek mondta ki Donáth László volt evangélikus lelkészt két rendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében, amiért még 2019-ben több alkalommal szexuálisan zaklatta, és a vád szerint egy vita alkalmából fojtogatta is az általa vezetett Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozóját.

A bíróság mindezekért egymillió forintos pénzbírsággal sújtotta a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna édesapját.

Ahogy többször is beszámoltunk róla, a több éve tartó büntetőeljárásban múlt héten másodszor hirdettek elsőfokú ítéletet. A volt MSZP-s országgyűlési képviselőt – akinek jogi képviseletét a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere, Bárándy Péter látja el – először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésben ítélte a bíróság két és fél év felfüggesztett börtönre.

Donáth azonban tárgyalás megtartását kérte, az eljárás végén pedig csak becsületsértésben találták bűnösnek, jelentősen enyhítették a büntetését és csupán hatszázezer forint pénzbírsággal sújtották. A szeméremsértés esetében az eljárást megszűntették.

Az ügyészség azonban az ítélet hatályon kívül helyezését kérte,

éppen azért, mert a bíróságnak – az eljárás megszűntetése esetén is – törvényi kötelezettsége lett volna megállapítani a tényállást a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben.

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészségi eljárásnak, hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a II. és III. Kerületi Bíróságot. A múlt héten kihirdetett, elmarasztaló ítélet ellen a védelem már a tárgyaláson bejelentette a fellebbezést, az ügyészség azonban három nap gondolkodási időt kért.

Ahogy most a Fővárosi Főügyészségtől megtudtuk, az ügyészség is fellebbez, méghozzá súlyosításért.

A vádhatóság álláspontja szerint a pénzbüntetés nem bír elég visszatartó erővel,

ugyanis az, hogy a vádlott az ítélet szerint munkakörét és bizalmi viszonyát használta fel az elkövetéshez, fokozza a társadalomra való veszélyességet.

Az ügyészség ezért azt indítványozza, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetetésre ítélje Donáth Lászlót. Mivel így mindkét fél fellebbezést nyújtott be, biztossá vált, hogy az elsőfokú ítélet nem emelkedik jogerőre, az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.

Forrás: Mandiner,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább