Belföld

Tarlós István: Karácsony nem tudja keresztülvinni a Fővárosi Közgyűlésben, amit Gyurcsány nem akar

Miközben Karácsony Gergely az országos politikai ambícióira összpontosított a főpolgármesteri szék elfoglalása óta, a városüzemeltetés teljesen háttérbe szorult, kevés a szakértelem ehhez Karácsony kabinetjében – jelentette ki Tarlós István a Mediaworks Hírcentrumának.

Budapest egykori első embere arra is rámutatott: miközben Karácsonyék arról panaszkodnak, hogy kiürült a kassza, Budapest pénzügyi helyzetéről eddig egyetlen valós, pontos adatot sem közöltek. A volt főpolgármester szerint Karácsony helyzetét tovább nehezíti, hogy az utóbbi hónapokban elkezdett kicsit peckeskedni a DK-val és olyan dolgokat mondott, amelyekkel Gyurcsányt aligha kápráztatta el.

A Magyar Nemzet szerdai számában olvasható interjúban Tarlós István közölte: egyértelműen túlpolitizált a jelenlegi fővárosi adminisztráció, és ez elhibázott hozzáállás. Sok minden a parlamenti választásról és annak előkészítéséről szólt. Meg is lettek a negatív következményei annak, hogy a főváros élete ennek a vezérelvnek lett alárendelve.

SOKSZOR VALÓS CSELEKVÉS HELYETT LÁTSZATINTÉZKEDÉSEKET HOZTAK.

AZTÁN KARÁCSONY AZ ELŐVÁLASZTÁSON HIRTELEN VISSZALÉPETT, AMIT A HATPÁRTI ÖSSZEFOGÁS EGYIK FELE TELJES ÉRTETLENSÉGGEL FOGADOTT.
MINT MONDTA, AZ EREDMÉNYEKET, PONTOSABBAN AZOK HIÁNYÁT ÚGY PRÓBÁLJÁK KOZMETIKÁZNI, HOGY AZT NEHÉZ MÁSNAK NEVEZNI, MINT KOMMUNIKÁCIÓS SARLATÁNSÁGNAK.

Csak példaképp, a főpolgármester egyik ígérete megvalósításaként bejelentették, hogy kihirdette az úgynevezett klímavészhelyzetet. Ez egy egyszerű tőmondat, nem pedig eredmény. A valóságban mi történt? Semmi – közölte.

Elmondta: arról is lehetett olvasni, hogy megújul a Szilágyi Erzsébet fasor, amiből arra következtetne a gyanútlan olvasó, hogy felújítják ezt a forgalmas főutat, holott pusztán annyi történt, hogy megnyírták az út menti fákat. A 3-as metró klimatizálásának ígérete ügyében sem történt semmi, pedig milyen komolytalan performansz kíséretében ígérgették – amíg nem az ő dolguk, felelősségük volt. Ahogy a különböző beharangozott adókkal kapcsolatban sem tettek lépéseket, amelyek kivetésére, mint előre tudni lehetett, a fővárosnak nincs is módja. Nem tettek lépéseket a parkolás ígért központosítása érdekében sem. A Csillaghegyi-öblözet fővédművének ügye teljesen leállt- fejtette ki.

TARLÓS ISTVÁN SZERINT AMI SZEMBETŰNŐ SZEMLÉLETBELI HIÁNYOSSÁG A FŐVÁROS JELENLEGI VEZETÉSÉBEN, ÉS AMIT MÉG OLY RAFINÁLT KOMMUNIKÁCIÓS TRÜKKÖKKEL SEM LEHET ELFEDNI, AZ AZ ÜZEMELTETÉS TELJES HÁTTÉRBE SZORULÁSA.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes tűnik az egyetlennek a jelenlegi vezetésben, aki komolyabban foglalkozik városüzemeltetéssel. A volt főpolgármester szerint Tüttő Katán kívül más valójában nem is nagyon ért a várospolitikához Karácsony kabinetjében.

A volt főpolgármester kifejtette, hogy Karácsony nem tudja keresztülvinni a Fővárosi Közgyűlésben, amit Gyurcsány nem akar, hiszen a DK nélkül nincs meg a többsége. A főpolgármester helyzetét tovább nehezíti, hogy az utóbbi hónapokban elkezdett kicsit peckeskedni a DK-val és olyan dolgokat mondott, amelyekkel Gyurcsányt aligha kápráztatta el. Karácsony saját pártja pedig kerekítési hiba méretű.

Tarlós István közölte: Karácsony Gergely láthatóan azt akarja elérni, hogy az Európai Unió közvetlenül támogassa a fővárost, ám az unió jelenleg érvényes szabályai arra nem adnak lehetőséget, hogy közvetlenül az önkormányzatoknak nagyobb projektekre adjanak támogatást, a kormányok megkerülésével. Kisebb projektekre, mérsékelt forrásokra mindig pályázhattak az önkormányzatok, de Karácsony új elképzelésének sikere nem kis mértékben függ attól is, hogy az uniónak hogyan alakul a viszonya Magyarországgal. Brüsszelből akarják vagy képesek-e egyáltalán még idejében kisegíteni a fővárost olyan komolyabb összegekkel, amelyek nélkül annak boldogulása nehezen képzelhető el.

A volt főpolgármester közölte: a megbomlott identitású, önállósága romjain nyűglődő, nemzetállamokkal erőszakoskodó unió számára nagy csalódás. Egész másra gondolt a csatlakozás előtti időkben. Az egykori alapítók rá sem ismernének erre a szervezetre – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormánytól rendszeresen követel többletforrásokat a főpolgármester, Tarlós István közölte: ennek megadására, legalábbis annak mértékére, a törvény nem kötelezi a kabinetet.

A FŐVÁROS NEM FOGHATJA FEL ÚGY A SZEREPÉT, MINTHA NEKI CSAK VÉTELEZNIE KELLENE AZ ÁLLAMKASSZÁBÓL, MINT VALAMI RAKTÁRBÓL. KARÁCSONYNAK MÁR CSAK EZÉRT SEM LETT VOLNA SZABAD A KORMÁNYHOZ VALÓ VISZONYÁT ENNYIRE ELMÉRGESÍTENIE. EGY FŐPOLGÁRMESTERNEK AZ IS A DOLGA, HOGY A KORMÁNNYAL EGYÜTTMŰKÖDVE, A VÁROSNAK SZEREZZE MEG, AMIT TUD.

Mint mondta, neki is voltak vitái a kormánnyal, amelyek némelyike elég látványos volt, ám egyik sem veszélyeztette az együttműködést, és a szükséges források megítéléséről végül mindig sikerült megállapodnunk.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább