Külföld

Tagesschau: Az Egyesült Államok „jó és rossz” államokra osztotta fel a világot

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azonban cáfolni igyekezett ezt a vélekedést, szerinte a meghívás nem feltétlenül jelenti azt, hogy támogatják a demokrácia formáját, és a kizárás nem jelenti azt, hogy elutasítják őket.

 

A Tagesschau a demokráciacsúcsról cikkezett, amelyre Magyarország mellett Oroszország és Kína sem kapott meghívást, miközben olyan országok, mint például Lengyelország és Pakisztán igen. Az Egyesült Államok régi szövetségesei, mint Szaúd-Arábia és Egyiptom szintén nem szívesen látottak. A cikk szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok a világot „jó és rossz” államokra, demokratikus és a demokráciát elutasító államokra osztja.

Psaki szerint a cél a közös munka

Uzra Zeya, az amerikai külügyminisztérium államtitkára azonban visszautasítja ezt a célzást: „Ez a csúcstalálkozó nem arról szól, hogy állást foglaljunk. Nem a megosztásról vagy a konfliktus szításáról van szó. Ez egy pozitív napirendről szól, és arról, hogy példát mutassunk más demokráciáknak.” Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője szintén megpróbálta elvenni a szelet a haragtól, hogy ki kap meghívást és ki nem: „A meghívás nem feltétlenül jelenti azt, hogy támogatjuk a demokrácia formáját. És a kizárás nem jelenti azt, hogy elutasítjuk őket”. Psaki szerint

a cél a közös munka az önkényuralmi  rendszerek ellen,

a korrupció elleni küzdelem és az emberi jogok tiszteletben tartásának előmozdítása.

A meghívott állam- és kormányfők feladata, hogy biztosítsák a demokratikus folyamatok fenntartását országaikban – mondta Zeya államtitkár. „Nem titok, hogy a demokráciák világszerte új fenyegetésekkel néznek szembe. A világ szinte minden országában tapasztalható különböző mértékű demokratizálódás”. 

Szimbolikus hatása is van

A demokrácia veszélyben. Az Egyesült Államokban is megtapasztalták ezt, miután Trump exelnök megpróbálta megdönteni a választási eredményeket. Utódja, Biden viszont arra akarja használni a csúcstalálkozót, hogy az USA vezető szerepét a demokráciák között kiterjessze. Ugyanakkor egy ilyen csúcstalálkozónak szimbolikus hatása is van. Kína és más autokratikusan kormányzott államok nem gondolhatják, hogy korlátlanul kiterjeszthetik befolyásukat a világban. Blinken külügyminiszter a csúcstalálkozó előkészítő napján optimistán nyilatkozott: „A demokrácia előtt álló kihívások ellenére van okunk az optimizmusra.

Különösen, ha fiatalokat hallgatsz.

Ez a demokrácia-csúcstalálkozó az első lépés”.

A következő demokráciacsúcstalálkozóra a tervek szerint egy év múlva kerül sor. Biden már a választási kampányban megígérte, hogy világszerte a jogállamiságot fogja előmozdítani. A csúcstalálkozó kezdeményezéssel legalább ezt az ígéretét betartotta – írja a német lap.

(Mandiner)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább