Külföld

Szurkolók támadták meg a belgrádi Pride vonulást (videók)

Az ortodox egyház vezetésével…

Bár a hírek arról szóltak, hogy a belgrádi hatóságok betiltották az össz-európai melegfelvonulást, az EuroPride-t, az utolsó percekben nemzetközi és EU nyomásra végül mégis engedélyezték azt.

Hiába tüntettek ellene hetekig az ortodox egyház vezetése alatt a különböző szurkolói csoportokkal kiegészült nemzeti mozgalmak.

Ma 17 óra 40 perc körül indult el a menet, mintegy kétezren, főként külföldiek gyűltek össze. Az európai „melegfelvonulás” résztvevői között több közéleti személyiség, politikus, nagykövet is megjelent. A menet előtt és két oldalt rendőrök és csendőrök hosszú sorfala áll.

A „rendet” több mint 6000 rendőr, csendőr és a Szerb Haladó Párthoz közel álló biztonsági őrök felügyelik.

A kora délutáni órákban több incidensről is érkezett jelentés, a szerb rendőrség Belgrádban brutális repressziót alkalmazott a vallási jelképeket viselő, Pride elleni tüntetőkkel szemben. A szerb kormánypárti médiumok szerint a rendőrök 31 embert vettek őrizetbe.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább