Külföld

Szombaton újabb hadgyakorlatot tart az orosz hadsereg

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint ballisztikus és manőverező robotrepülőgépek indításával járó gyakorlatot terveznek szombatra Vlagyimir Putyin elnök irányításával a hadászati elrettentő erők.

A tájékoztatás szerint a gyakorlaton az orosz légi- és űrerő, a déli katonai körzet, a hadászati rakétaerő, az Északi Flotta és a Fekete-tengeri Flotta erői és eszközei vesznek részt.

A tárca szerint a gyakorlatot korábban tervezték be a hadvezetés és az irányítás szervei, a hadihajók és a stratégiai rakétahordozók legénysége harckészültségének, valamint a hadászati nukleáris és nem nukleáris erők fegyverzete megbízhatóságának tesztelése céljából.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken azt hangoztatta, hogy a szombati nukleáris gyakorlat miatt senkinek sem kell nyugtalankodnia, mert rendszeresen ismétlődő tesztelésről van szó, amelyről előzetesen a megfelelő csatornákon egy sor értesítést küldenek más országoknak.

A szóvivő elmondta, hogy Putyin az esemény idején a védelmi minisztérium szituációs központjában tartózkodik majd.

“Az ilyen indítások, még ha gyakorlat céljából történnek is, nem történhetnek meg az államfő nélkül. Önök tudnak a “fekete táskáról”, meg a “piros gombról” és a hasonló dolgokról” – nyilatkozott Peszkov, hozzátéve, hogy a többi részlet nem publikus.

A szóvivő nem tudott választ adni arra, hogy az előzetes bejelentésének megfelelően jelen lesz-e a gyakorlaton Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is.

Peszkov szerint ez a két vezető döntésétől függ majd. Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi feszültségre tekintettel nem kellett volna-e elhalasztani, Peszkov azt mondta, hogy jelenleg egy sor hadgyakorlat folyik, amely a szakértők és a többi ország számára “teljesen átlátható”, ezért szerinte senkinek sincs oka aggodalomra.

Forrás: MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább