Külföld

Szlovák védelmi miniszter: „Ukrajna miatt se légierőnk, se pénzünk”

„Szlovákiát komolyan fenyegeti a veszély, hogy légvédelem nélkül marad” – jelentette ki Robert Kaliňák, Szlovákia védelmi minisztere.

„Miután a szövetségesek kivonták a Patriots rendszert Szlovákiából, idén megszűnhet az olasz SAMP/T rakétaelhárító rendszer is. Ha nem sikerül meggyőzni az olaszokat a küldetés meghosszabbításáról, vagy a szövetségesek nem biztosítanak újabb pótlást, Szlovákia légvédelmi rendszerek nélkül marad. Egyetlen centet sem kaptunk az EU-tól a MiG-ek leszereléséért és Ukrajnának adományozásáért” – hangsúlyozta Robert Kaliňák.

„Nincs sem saját légvédelmünk, sem rendszerszinten biztosított szövetségesünk. A NATO a csúcson ígéretet tett a Szövetség keleti szárnyának védelmének megerősítésére, de Szlovákia konkrét garanciák nélkül maradt. Hogyan oldjuk meg ezt a jövőt saját rakétaelhárító rendszere nélkül? Követelni fogjuk, hogy Szlovákia légvédelmét a NATO-szövetségesek biztosítsák. A korábbi kormány okozta, hogy saját rakétavédelem, harci repülők nélkül maradtunk, és még a MiG-ekre ígért 700 milliónk sincs, amit a kormány átadott Ukrajnának” – kesergett a miniszter.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább