Belföld Kiemelt Külföld

Szlovák petíció: mondjon le a magyarokat bíráló szlovák külügyminiszter

Rastislav Káčer rendszeresen címlapokra kerül a sokszor a magyarellenesség határát súroló kijelentései miatt. A helyi szervezetek úgy érezték, tenniük kell valamit.

Minden olyan – adott esetben nemcsak magyar nemzetiségű – polgár aláírására számítanak, akik számára sértőek voltak az elhangzott mondatok. Mint ismeretes, a külügyi tárca vezetője február 7-én arról beszélt, hogy ha Oroszország elfoglalta volna Ukrajnát, akkor Magyarország is bejelenti területi igényét Szlovákiával szemben – írja a felvidéki Új Szó.

A petíció szövege szerint nem tartják szerencsésnek, hogy nyolc hónappal a parlamenti választás előtt ismét előkerült a „magyar kártya” – a hasonló kijelentések pedig aláássák a két nép együttélését, valamint a két érintett ország közti viszonyt is. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezt miért 10 nappal Rastislav Káčer mondatai után tették meg, Becse azt válaszolta, megítélésük szerint az eddig eltelt időben nagyon kevés kritika merült fel ezzel szemben a szlovák vezető politikusok részéről.

Viola Miklós a Szövetség országos elnökségét és a gútai alapszervezet képviseletében kifejtette, szándékuk szerint az aláírásgyűjtés túlnövi a Komáromi járás határát, s egész Dél-Szlovákiára kiterjed majd. A kezdeményezésükről egyeztettek Forró Krisztián pártelnökkel is. Március végével tervezik benyújtani az összegyűlt aláírásokat a külügyminisztériumnak.

Becse Norbert hangsúlyozta, a járás 30 településén van a pártnak alapszervezete, az aláírásokat most elsősorban ezek irodáiban gyűjtik, ám a későbbiekben valószínűleg kihelyezett pontokat is létrehoznak a járás városaiban, akár úgy, hogy például azokat a március 15-i ünnepségekhez igazítják. A petíció egyelőre csak papíralapú, de elképzelhető, hogy lesz online formája is.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább