Külföld

Szivárványos istentisztelet Mönchenglabdachban

Első, de nem az utolsó…

Elidegenedés, kirekesztés, sokszor személyes sérülés: a homoszexuális embereknek gyakran nincsenek jó tapasztalataik az egyházzal -említi Christoph Simonsen lelkész aki most ezen szeretne változtatni.

“A meleg emberek ugyanúgy az egyházhoz tartoznak, mint bárki más” – mondja Simonsen lelkész. Hogy ezt megmutassuk, és hogy a meleg embereknek teret adjunk, megtartjuk az első szivárványos istentiszteletet Mönchenglabdachban.

A lelkipásztor már egy ideje játszadozott az ötlettel, de  csak 2021. május 10-én döntött, amikor elindult a  #liebegewinnt, a homoszexuális párok megáldását megtiltó Vatikán határozat elleni országos tiltakozás. Simonsen a Citykirchében is tartott egy istentiszteletet, ahol csakazértis megáldotta az azonos nemű párokat.  “A pápa bejelentése lehúzott minket. Fontos volt számunkra, hogy tudtuk, másként tekintenek ránk a városunkban, és szívesen látnak bennünket – ebben a templomban is” – mesélte akkor  a transznő Franziska, az istentisztelet egyik résztvevője.

Ezt követően a lelkész leült néhány látogatóval, és rendszeres találkozók alakultak ki. “Felmerült a vágy , amit most a felkészítő csoportunkkal szeretnénk megvalósítani” – mondja Simonsen. Egyrészt a katolikus egyház által szocializált és szexuális orientációjuk miatt kirekesztett idősebbek, de az egyházhoz semmi közük nem tudó fiatalabbak is kifejezték ezt az óhajukat. Mindannyian megtapasztalták az elidegenedést, a kirekesztést, a személyes sérelmeket, a tiszteletlenséget – az egyházban, de a társadalomban is.

Az istentisztelet olyan lesz, mint egy klasszikus Eucharisztia. Kivéve, hogy a tematikus középpontban a hitben való homoszexuális lét áll majd, és hogy az lmbtq emberek nyíltan megmutathatják, hogy összetartoznak: “Reményteli kezdet mindazok számára, akiknek élettörténetét az egyház túl sokáig figyelmen kívül hagyta és túlságosan sokáig hallgatta” – mondja.

Az istentiszteletre december 12-én 20 órakor kerül sor.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább