Kiemelt Külföld

Szivárványos autókkal harcol a gyűlölet ellen a brit rendőrség

A gyűlölet-bűncselekmények ellen akarja felvenni a harcot a brit rendőrség az új, szivárvánnyal és Pride-jelképekkel díszített járőrkocsijaival. A kezdeményezés bírálói „gondolatrendőrséget” emlegetnek.

Járőrkocsijai egy részét „gyűlöletbűncselekmény-autókra” („hate crime cars”) cseréli a brit rendőrség, hogy arra biztassa az embereket, jelentsék az olyan incidenseket, mint például a közösségi médiában megjelent kommentek – írta vasárnap a Telegraph.

Julie Cooke, Cheshire megye rendőrkapitány-helyettese – aki egyúttal a brit rendőrkapitányok tanácsának (NPCC) LMBTQ-ügyekért felelős vezetője – a brit konzervatív lap cikkében is bemutatott Instagram-videóban arról beszélt, hogy az új, szivárvánnyal és más Pride-jelképekkel díszített járművek a rendőrség gépjármű-flottájának részei és napi szinten használatban lesznek a járőrözések során.

Úgy fogalmazott,

Az autókkal önbizalmat akar adni  az LMBTQ-közösségnek, de más „alulreprezentált csoportpknak” is.

Hozzátette, az átfestések költsége minimális, a hatásuk azonban jelentős. A Telegraph cikke szerint az elmúlt években megduplázódott a bejelentett gyűlölet-bűncselekmények száma, éss ezek között különösen meredeken nőtt a transzszexuális emberek sérelmére elkövetett incidenseké.

A lap szerint a rendőrséget országszerte sok bírálat érte, amiért a közösségi oldalakon megjelent kommentekből kiinduló vádakra is nagy figyelmet fordít. A Telegraph megjegyezte, ha nem is követtek el bűncselekményt, a rendőrség „gyűlöletincidensként” rögzíti a vádat, az érintettnek pedig máris priusza van.

Harry Miller egykori rendőrtiszt, a Fair Cop nevű kampány kezdeményezője úgy reagált, a londoni rendőrségnek nincsenek speciális autói a késeléses bűncselekmények ellen, noha a számuk megdöbbentően magas a fővárosban. 

Hozzátette, egy szivárványos autó azt közvetíti, hogy a rendőrség politikai állásfoglalást tett, nem képvisel mindenkit, a valódi bűncselekmények helyett gondolatokat és megszólalásokat üldöz, mert az egyszerűbb.

Mark Hamilton, az NPCC gyűlölet-bűncselekmények elleni küzdelemért felelős vezetője szerint viszont nagyon fontos, hogy a rendőrség még az előtt avatkozzon be, hogy a helyzet erőszakos bűncselekménybe és társadalmi feszültségbe torkollik.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább