Belföld

Szimbolikus államfőválasztás nyomásgyakorlással

Bárki jelentkezhet államfőjelöltnek, illetve bárkit lehet javasolni, de a végső szavazáson csak az indulhat, akinek 5000 ajánlást összegyűlik – mondta Magyar György, aki lapunknak arról beszélt, mindehhez erkölcsi és politikai támogatást kérnek a pártoktól, amelyek vezetői november közepén pártelnöki konferencián döntenek a civil kezdeményezésről.
Alternatív köztársasági elnök megválasztására készül a Civil Államfő-jelölési Bizottság, ahova az önjelöltek jelentkezhetnek, vagy mások által jelölt személyeket lehet indítani – mondta lapunknak Magyar György, aki közölte, egy hat tagú előkészítő bizottságot is létrehoztak ennek érdekében. A tagok között megtalálható Fleck Zoltán jogszociológus, Lattmann Tamás nemzetközi jogász, Kaltenbach Jenő volt ombudsman, Szepesházi Péter volt bíró, Mérő László matematikaprofesszor, valamint maga Magyar György. – Szeretnénk két ütemben lebonyolítani a választást. Az első rész – amely valószínűleg decemberben lezárul – az ajánlási-nevezési szakasz. A második ütem az online referenciális szavazás lesz februárban, de nem tartjuk kizárnak, hogy egy-egy nagyobb településen személyes voksolásra is lehetőség lesz – mondta az ügyvéd. Mint fogalmazott, ez egy civil kezdeményezés, a pártok szervező munkáját nem igénylik, miként nem kérnek sem anyagi, sem természetbeni hozzájárulást.

A pártoktól csupán erkölcsi és politikai támogatást kérünk. Erről egyébként november közepén, pártelnöki konferencián döntenek majd. Addig csak olyan nem hivatalos információk vannak, amiből kiderül, nem ellenzik a civil kezdeményezést, csak nem akarják elkötelezni magukat – mondta Magyar György.

A kezdeményezésről elmondta, ma még a parlament választ köztársasági elnököt, ők viszont – miként Magyar György fogalmazott – előrébb látnak az orruknál, és azt mondják, mielőtt a jelenlegi országgyűlés új államfőt választana, ők meg akarnak nevezni egy alternatív köztársasági elnököt, akkor is, ha ő ma még közvetlenül nem választható, de szerintük az új parlament összetételétől is függően előfordulhat, hogy az államfőt nem az országgyűlés választja majd, hanem a társadalom.

Az így kiválasztott személy megítélésünk szerint majd nagyobb legitimációval rendelkezik, mint a mostani parlament által megszavazott személy. Számításaink szerint el tudjuk érni a 6-800 ezer szavazatot is egy ember mögé, és ha ezt a preferenciális szavazást lebonyolítjuk, lesz egy olyan emberünk, aki alternatívaként itt lesz – emelte ki.

Arra a felvetésre, hogy mindezt hogyan lehet jogilag kivitelezni, Magyar György elismerte: mindez egyelőre szimbolikus, azt szeretnék bemutatni, hogy az új államfő mögött nem áll majd társadalmi háttér, nem lesz elfogadottsága, a parlamenti képviselők fogják megválasztani.

Szavaiból kiderült, az alternatív köztársasági elnöki jelölt személyére bárki tehet javaslatot és bárki indulhat.

Javaslattal élhetnek a civil szervezetek, önkormányzatok, illetve pártok is. – Az első ütemben lesznek ajánlások, és aki megszerzi az 5000 online ajánlást, az eldöntheti, hogy vállalja-e a megméretést, a kihívást, a szerepet. Aki az ötezer ajánlás után aláírja az elfogadó nyilatkozatot, indul a februári versenyen – fogalmazott Magyar György, aki kiemelte, a preferenciális szavazáson nem csak egy jelöltre lehet majd szavazni, hanem háromra, a szimpátia sorrendjében. Az ügyvéd szerint az ellenzéki előválasztás kellően aktivizálta a választókat, így biztos abban, hogy az államfő kiválasztásánál is rengetegen fognak szavazni.

Neveket Magyar György egyelőre nem mondott, annyit azonban elárult, eddig két önjelöltjük van, és már több mint harminc jelölés futott be. Az ajánlott személyek között van művész, tudós, pártpolitikus is.

Forrás: Magyar Nemzet

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább