Külföld

Szijjártó: Szerbia és Magyarország a jövőben is segíti egymás energiabiztonságát

„A háború drámai hatásai nagyon komoly károkat okoznak mindkét országnak, ezért mind Szerbia, mind Magyarország a mielőbbi békében érdekelt” – szögezte le Szijjártó Péter kedden Belgrádban.

„Sajnáljuk, hogy a háború retorikája még mindig jóval hangosabb a béke retorikájánál, és sajnáljuk, hogy napjainkban is sok olyan döntés és nyilatkozat születik, amely a háború meghosszabbításának és esetleges eszkalációjának rizikóját hordozza” – húzta alá.

Hozzátette: a háborúnak az egyik drámai hatása az energiaellátási válságban öltött testet.

Szijjártó Péter és Dubravka Djedovic szerb bányászati és energiaügyi miniszter megállapította, hogy Szerbia és Magyarország sikerrel vette az eddigi akadályokat, és ebben a háború és szankciók miatt kialakult rendkívül bizonytalan energiaellátási környezetben is biztosítani tudták saját energiaellátásukat.

„Szerbia tisztességes, megbízható és korrekt partnere volt Magyarországnak a földgáztranzit tekintetében, és Magyarország ennek köszönhetően a tavalyi évben 4,8 milliárd köbméter földgázt importált a Szerbián áthaladó Török Áramlat gázvezetéken keresztül, Magyarország pedig tavaly 300 millió köbméter gázt tárolt Szerbiának a hazai tárolóiban, és készen áll arra, hogy a tavaly megkötött megállapodást az idei évre is kiterjessze, és ha szükséges 500 millió köbméter gázt tároljon a saját tárolóiban” – tette hozzá Szijjártó.

Rámutatott:

A diverzifikáció, vagyis újabb források bevonása rendkívül fontos lenne. Ennek legreálisabb forgatókönyve az Azerbajdzsánból történő megnövekedett földgázszállítás lehetősége.

Dubravka Djedovic szerb bányászati és energiaügyi miniszter a közös sajtótájékoztatón kiemelte: Szerbia és Magyarország kiváló együttműködésről tett tanúbizonyságot a Balkáni Áramlat gázvezeték kiépítése során, amely ma garantálja a gázellátás biztonságát Szerbia és Magyarország számára.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább