Belföld

Szijjártó Péter: Oroszország megbízható partnerünk

A magyar külügyminiszter az Interfaxnak nyilatkozva elmondta, hogy nem szeretne Magyarország leállni az orosz gázról, de diverzifikálni kívánják a gázimportot.

„Nem fogjuk helyettesíteni az orosz szállítmányokat” – sem olajban, sem gázban.

„Oroszország megbízható partnerünk: a Gazprom és az olajtermelők egyaránt.Egy másik kérdés a diverzifikáció. De a mi szempontunkból ez nem azt jelenti, hogy az egyik forrást egy másikkal akarjuk helyettesíteni. A diverzifikáció számunkra azt jelenti, hogy más forrásokat keresünk, de nem azzal a céllal, hogy az orosz forrásokat helyettesítsük” – mondta Szijjártó Péter.

Kiemelte, hogy Magyarország számít Törökországra mint tranzitpartnerre, de nem célunk, hogy bármilyen energetikai infrastruktúrában részesedést vásároljunk Törökországban, ahol – egy tavalyi orosz–török megállapodás szerint – új gázcsomópont jöhet létre a közeljövőben. Ezen elgondolással egyébként Vlagyimir Putyin állt elő elsőként.

Szijjártó arról is beszélt, hogy egy másik gázvezetékrendszer kiépítésének lehetőségéről és egy törökországi csomópont létrehozásáról is szól ez a terv, amelyen keresztül elsősorban európai országokba szállítanának gázt, ha azok ebben érdekeltek.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább