Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása biztosított

Szijjártó Péter a Liszt Ferenc Repülőtérről jelentkezett, ahonnan éppen Kazahsztánba indult, a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésére.

„Az orosz gyártó légi úton teljesítette a szállítást a szokásosnál ezúttal kicsit hosszabb útvonalon, kerülőúton, a balti és az észak-európai légtér használatával. Itt, Magyarországon landolt a szállítmány és elszállították a Paksi Atomerőműbe, ahol hamarosan ezeket a fűtőelemeket fel tudják használni” -tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter emlékeztetett, hogy az Ukrajnában zajló háború és a brüsszeli szankciós intézkedések miatt jelentős energiaellátási válság alakult nemcsak Európában, hanem a világ egy jelentősebb részén.

„Ez a válságos energiaellátási helyzet kiemeli az új partnerek keresésének szükségét és jelentőségét” -hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kazah és az azeri kollégájával külön is tárgyal arról, hogy milyen új, a kaukázusi térségből vagy a közép-ázsiai térségből származó energiaforrások lehetnek közép- vagy hosszú távon számba vehetők az európai, azon belül is a közép-európai energiaellátási biztonság szempontjából.

Szijjártó Péter aláhúzta, igazából azok vannak biztonságban, akik nagy mennyiségű saját energiaforrással rendelkeznek.

„Mi, magyarok is rendelkezünk saját energiaforrással a nukleáris energia következtében. A Paksi Atomerőmű a magyar villamosenergia-termelés felét, az ellátás egyharmadát tudja biztosítani. Az atomerőmű csak akkor működik, ha van nukleáris fűtőelem, ezért kritikus fontosságú, hogy fűtőelemből mindig megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre” – fogalmazott érzékeltetve a fűtőelemszállítás fontosságát.

A külgazdasági és külügyminiszter a videóban elmondta azt is, hogy Kazahsztánból Thaiföldre utazik egy ENSZ-rendezvényre és kétoldalú tárgyalásokra.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább