Külföld

Szijjártó: Nem politikai ízlés kérdése, hogy veszünk-e gázt Oroszországtól vagy sem

„Négy fontos előfeltétele van az energiabiztonság garantálásának a jövőben Európában, amelyek közül a legfontosabb annak megértése, hogy az energiaellátás nem ideológiai vagy politikai, hanem kizárólag fizikai kérdés” – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szentpéterváron.

A magyar tárcavezető a legmagasabb rangú nyugati politikusként vett részt a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, amelynek egyik panelbeszélgetésén arról beszélt, hogy szerinte az európai energiabiztonság garantálásához végre be kellene látni, hogy az ellátás fizikai valóság kérdése, nem pedig politikai-ideológiai ügy.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy ennek négy rendkívül fontos előfeltétele van. Első helyen kiemelte, hogy minél több energiaforrást és tranzitútvonalat kell elérhetővé tenni, a magyar kormány ezt érti diverzifikáció alatt, nem csak egy szállító, ráadásul egy megbízható szállító felcserélését egy másikkal.

„Nem politikai ízlés kérdése, hogy vásárolunk-e gázt Oroszországtól vagy nem” – mondta, majd hozzátette, hogy „orosz energiahordozók nélkül ma nem lenne lehetséges hazánk ellátása.”

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább