Belföld

Szijjártó: Még idén megkezdődhet az azeri gáz szállítása Magyarországra

“Még idén megkezdődhet az azeri gáz szállítása Magyarországra” – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Az év végéig mintegy 100 millió köbméter földgáz érkezhet, de később a hazai fogyasztás tíz–húsz százaléka is jöhet Azerbajdzsánból.

A stratégiai partnerség fontosságát hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a magyar és azeri üzleti fórumon. Szijjártó Péter itt jelentette be, hogy még az idén megindulhat a földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra.

Szijjártó Péter azt mondta: 2023 végéig mintegy 100 millió köbméter földgáz érkezhet, ám a későbbiekben akár hazánk éves gázfogyasztásának 10–20 százaléka is jöhetne a kaukázusi országból.
Ehhez olyan komoly fejlesztésekre lenne szükség Délkelet-Európában, amelyekhez az Európai Uniónak is hozzá kellene járulnia.
Azt gondoljuk, hogy ez klasszikusan egy brüsszeli feladat, hogy biztosítsa azt, hogy a délkelet-európai térségben a finanszírozási források rendelkezésre álljanak az infrastrukturális fejlesztésekhez, hiszen hogyha az Európai Unió komolyan gondolja a földgázellátás diverzifikálását, komolyan gondolja új források bevonását az európai földgázellátásba, akkor európai uniós forrásokat kell adnia ahhoz, hogy a délkelet-európai infrastruktúrát fejleszteni lehessen – fogalmazott.
A tervek szerint a gáz Azerbajdzsánból Törökországon, Görögországon, Bulgárián és Románián keresztül érkezhet Magyarországra. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben megerősödik Azerbajdzsán szerepe hazánk energiabiztonságában.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább