Belföld

Szijjártó: Magyarország energiaellátása teljesen biztos lábakon áll

A háborús felek, az oroszok és az ukránok egymást vádolják és egymást teszik felelőssé a harcok miatt. A német sajtóban már arról beszélnek, hogy Ukrajna veszített és Moszkva győzött – erről is kérdezték Szijjártó Pétert a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A külgazdasági és külügyminiszter beszélt az energiaellátás helyzetéről és a globális minimumadó kapcsán elfoglalt magyar álláspontról is.

Szijjártó Péter elmondta: Sajnos még nem lehet a háború végéről beszélni. Számunkra ez már több mint száz napja folyamatos biztonsági kockázatot jelent és itt nem pusztán fizikai, hanem gazdasági, energiaellátási veszélyekről is szó van. Komoly kihívásokkal kell szembenéznünk, nemcsak nekünk, hanem Európának, sőt az egész világnak.

Az elmúlt száz nap háborúja miatt egy globális gazdasági válság képe rajzolódik ki. A háború egy szörnyű dolog és mindannyiunk érdeke, hogy minél hamarabb véget érjen.

Magyarország a kezdetektől világos álláspontot foglal el: elítéljük az Ukrajnával szembeni agressziót, kiállunk Ukrajna mellett és az ország minden idők legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. Több tízezer ember fogott össze, hogy segíteni tudjunk a háború elől menekülőknek.

Ugyanakkor a kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a kötelességük Magyarország biztonságának fenntartása. Hazánk a NATO-ban is azt képviseli, hogy nem szabad, hogy egy NATO-Oroszország konfliktus kialakuljon, mert az nagyon súlyos következményekkel járna. Szerencsére még a józan hangok vannak többségben és a NATO, mint szövetség nem folyik bele a háborúba.

A külügyminiszter kijelentette: Hazánk energiaellátása teljesen biztos lábakon áll. A földgáz és a kőolaj zavartalanul érkezik folyamatosan Magyarországra. Van egy hosszútávú gázszerződésünk az orosz Gazprommal.

Szijjártó Péter elmondta: Néhány hete, mikor megérkeztek az első hírek arról, hogy egyes országokba leállítják a szállítást, akkor a Gazprom vezérigazgatójával és az orosz energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettessel beszélt telefonon. Mindketten arról biztosították, hogy Magyarországra továbbra is a szerződésben foglaltak szerint fog érkezni a gáz.

Az energiaellátás európai akadozása és válsága komoly inflációt okoz és az energiaárak emelkedése mindent húz magával. A háborús inflációt csak a béke tudja megfékezni – fejtette ki a külügyminiszter.

A globális minimumadó kapcsán Szijjártó Péter úgy fogalmazott:

A háború miatt egy globális gazdasági válság kezd kirajzolódni a szemünk előtt, a háborús infláció miatt emelkedik az energiaár és a termelő vállalatok ennek a terhét viselik. Ha rájuk még egy újabb adót vetünk ki, akkor elbocsátások és csődök jönnének.

Magyarországon munkahelyek tízezrei kerülhetnek veszélybe, Európában pedig milliók. Továbbá a termelő vállalatok terheinek növelése újabb áremelkedést okozna, ami tovább növelné az inflációt, holott ezt mindenképp el kell kerülni.

Ráadásul Európában már 2023-tól be akarnák ezt vezetni, miközben a világ többi részén nem ekkora a buzgalom, így az európai vállalatok óriási versenyhátrányba kerülhetnének. Az amerikai vezetéssel nem értünk egyet a minimumadó bevezetésében, de az amerikai republikánusokkal van köztünk egy egyetértés ebben a kérdésben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább