Belföld

Szijjártó: Európa több irányból is erősödő migrációs nyomás alatt áll

olvasási idő:1 perc, 17 másodperc

Európa több irányból is migrációs támadás alatt áll, ami a következő hónapokban várhatóan még fokozódni fog a felelőtlen európai uniós bevándorláspolitika és egyes felelőtlen nyilatkozatok miatt – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Finnországban.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter Hämeenlinnában, a visegrádi, északi és balti országok fórumán arról számolt be, hogy az EU-t a szokásos déli és délkeleti irány mellett kelet felől is egyre erősebb migrációs nyomás éri.

Mint mondta, Belarusz irányából Litvánia és Lengyelország fenyegetve érzi magát, ez pedig közvetlen hatással van az egész észak-európai térségre.

Kiemelte: ez a nyomás

a következő hónapokban még fokozódni fog, hiszen a 39 milliós Afganisztánon belül négymillióan már otthonuk elhagyására kényszerültek, és őket egyesek Nyugat-Európában arra buzdítják, hogy induljanak meg a kontinens irányába.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Észak-Európa most azzal a kihívással szembesül, amely 2015 óta a mindennapok része Közép-Európában, s ez kicsit meg is változtatja az északi kormányok álláspontját.

Magyarország 2015-ben komoly támadások alatt állt amiatt, hogy saját magunk és az EU megvédése érdekében kerítést építettünk a határunkon. Mindenfajta gusztustalan jelzőket használtak ránk, és nem átallottak minket a XX. század legsötétebb diktatúráihoz hasonlítani”

– fogalmazott.

Hozzátette, ezzel szemben mára a helyzet megváltozott, az Európai Unióban bevett szokás lett a határkerítések építése. Ebben a tekintetben Magyarország pozitív tapasztalatokkal rendelkezik, ugyanis ha nem épült volna kerítés a déli határon, akkor további százezrek vagy akár milliók érkezhettek volna illegálisan Európába.

Magyarország tehát megvédte Európát, megvédte a fő migrációs célpontnak számító Németországot, és természetesen most is készen áll erre – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább