Külföld

Szijjártó: egyetlen uniós állam sem tárgyalt Lavrovval, pláne nem a békéről

Megkérdeztem Szergej Lavrovot, hogy rajtam kívül kivel találkozott az Európai Unióból, de más találkozója uniós külügyminiszterrel nem volt – fogalmazott az ENSZ közgyűlés negyedik napjának végén készített Facebook-videóban Szijjártó Péter külügyminiszter.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is tárgyalt az ENSZ-közgyűlés alkalmával Szijjártó Péter.

A külgazdasági-, és külügyminiszter Facebook-videóban számolt be a találkozóról, ahol elmondta, orosz kollégájának hangsúlyozta, Magyarországot is rendkívül súlyosan érinti a háború, eddig másfél millió menekült érkezett hazánkba, Európában elszabadult az infláció, emelkednek az árak.

“Mindezekre a bajokra egyetlen megoldás van, a béke, Magyarország békét akar” -hangsúlyozta Szijjártó Péter, kiemelve, béke viszont nem lehet tárgyalások nélkül.

“Az ENSZ közgyűlése a legjobb lehetőséget kínálja, kínálta arra, hogy ezek a megbeszélések meginduljanak, azonban sajnálattal kell megállapítani, hogy ilyen megbeszélések nem voltak, és valószínűleg már nem is lesznek” -jelentette ki a külügyminiszter, megjegyezve, megkérdeztem Szergej Lavrovot, hogy rajtam kívül kivel találkozott az Európai Unióból, de más találkozója uniós külügyminiszterrel nem volt.

Szijjártó Péter úgy vélte, békét pábeszéd nélkül nem lehet megteremteni, ezért hibás az elzárkózás politikája, és súlyos probléma, hogy az ENSZ közgyűlése nem teremtett alkalmat ilyen tárgyalásoknak. Szijjártó Péter arra is kitért, a kétoldalú együttműködések egyik fontos területe az energiaellátás, „Magyarországon a gazdaság nem tudna működni, és a magyar emberek nem tudnának fűteni, meleg vizet használni vagy éppen főzni”.

“Ezt a tényt lehet szeretni vagy nem szeretni, attól ez még tény. Ez egy fizikai törvényszerűség. A közép-európai infrastrukturális adottságok azt diktálják, hogy mind a kőolaj, mind a földgáz felhasználás területén Oroszországnak rendkívül fontos szerepe van” -hangsúlyozta, kiemelte, ezért is fontos hazánk számára a megbízható orosz energiaszállítás, amelyet az orosz Gazprom teljesít is.

Szijjártó Péter megjegyezte azt is mára a Török áramlat gázvezeték lett a legmegbízhatóbb szállítási útvonal, e nélkül Magyarország nagy bajban lenne.

“Magyarország egy felelősségteljes energiapolitikát folytat. A nemzeti érdekünk azt diktálja, hogy Oroszországgal, a Gazprommal egy megbízható, kiszámítható együttműködést folytassunk, ezen együttműködés nélkül ugyanis Magyarország földgázellátása nem állna biztos lábakon és mi vállaltuk, hogy biztosítjuk azt, hogy a magyar embereket ne kényszeríthesse senki arra, hogy ők fizessék meg annak a háborúnak az árát, amelyért ők egyáltalán nem felelősek, és mi Magyarországon minden egyes háztartás, minden család, minden vállalkozás számára biztosítjuk azt, hogy mennyiségi korlátozással ne kelljen szembesülniük” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább