Külföld

Szijjártó: Brüsszel több hatáskört akar magának az energiapolitika terén is

Európa súlyos gazdasági kihívásokkal néz szembe. A szankciók miatt az energiaárak az egekben vannak. Az eddigi brüsszeli intézkedések károkat okoztak – ismertette Szijjártó Péter az európai unió energiaügyekkel foglakozó miniszteri ülése után, hozzátéve: Brüsszel több hatáskört akar magának az energiapolitika terén is. Magyarországnak sikerült elhárítani azt a veszélyt, hogy közös előnytelen gáz beszerzésbe szorítsák az országot.

Mindazok a Brüsszeli intézkedések, amik eddig születtek ezen a területen mind-mind károkat okoztak az európai energiabiztonság tekintetében – fogalmazott Szijjártó Péter.

Ma azért tartottunk rendkívüli energiaügyi miniszteri tanácsülést, mert az Európai Bizottságnak az volt a célja, hogy két javaslatot fogadjunk el: az egyik a megújuló energiaforrások engedélyezésének felgyorsítására vonatkozik, a másik pedig az úgynevezett szolidaritási földgázeljárásokra. És a gázársapkáról szóló tárgyalásokat is megkezdték ma – tette hozzá.

A mai tárgyaláson egyik témában sem született megállapodás. A tagállamok jelentős része, köztük a magyar kormány is azt az álláspontot képviselte, hogy nem lehet a földgázpiaci szolidaritási intézkedésekről dönteni anélkül, hogy a földgázpiac működési mechanizmusába hibásan belenyúló javaslatról a döntés ne születne meg – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter a gázársapkáról elmondta, hogy ez egy újabb hatalmi törekvés Brüsszel részéről, annak érdekében, hogy a tagállamok energiapolitikai szuverenitását csorbítsák.

“Sikerült elhárítanunk a veszélyt, hogy számunkra előnytelen közös beszerzési platformba kényszerítsenek minket” – mondta a miniszter.

Ismertette: az Európai Bizottság bele akar nyúlni a nemzeti tagállami jogkörökbe. A magyar kormány így nem támogatja a szolidaritási mechanizmus azon formáját miszerint ha egy szomszédos országnak szüksége van földgázra, akkor annak az országnak, akinek nagyobb a tárolóinak a töltöttsége, akkor át kelljen adnia a másik országnak egy bizonyos részt.

Szijjártó Péter szerint ez egy nonszensz ötlet, ugyanis ezzel

“Brüsszel azt várná el, hogy a magyarok pénzén vásárolt földgáz fölött mások rendelkezhessenek.”

A gázársapka javaslat nem felel meg az európai állam- és kormányfők korábbi megegyezésének.

Hozzátette: a gázársapka igenis árfelhajtó hatású.

Ezért Szijjártó Péter szerint a megoldás, az árkorlátozás helyett a több beszerzési forrást fenntartása lenne.

Az olajársapkáról szólva elmondta: ez a javaslat is veszélyes, tekintettel arra, hogy az ellátásbiztonságot veszélyezteti. A javaslat következménye az lenne, hogy megemelkedne az olaj ára. Ezért a magyar kormány célja itt is az, hogy hazánk kivételt kapjon ez alól.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább