Kiemelt Külföld

Szexuális zaklatással, erőszakkal vádolják a cseh színesbőrű képviselőt

olvasási idő:1 perc, 55 másodperc

Le is mondott mandátumáról…

Dominik Feri, a cseh liberális TOP 09 párt parlamenti képviselője bejelentette, hogy lemond parlamenti mandátumáról, miután több nő is szexuális zaklatással vádolta meg. Kijelentette, hogy nem vesz részt az októberi parlamenti választásokon sem, amelyen a SPOLU koalíció negyedik helyezettje lett volna a prágai listán.

Számos nő számolt be Feri “helytelen” viselkedéséről. Néhányan azt állítják, hogy lefeküdt velük, annak ellenére, hogy ők ezt kifejezetten visszautasították. Mások azt mondták, hogy megpróbálta megszerezni intim fotóikat, vagy nyilvánosan megszégyenítette őket. Feri tagadta, hogy szexuális erőszakot követett volna el, de bocsánatot kért a “helytelen” viselkedésért.

“Mindig is más politikát akartam, amely a személyes felelősségen alapul. Most példát akarok mutatni. Lemondok képviselői mandátumomról, és nem veszek részt az őszi választásokon” – áll a nyilatkozatában.

Feri nőkkel szembeni viselkedéséről szóló történetek évek óta rendszeresen keringenek diákok vagy újságírók körében, de a beszámolók soha nem kerültek nyilvánosságra. Feri 2017-ben támogatta a MeToo kampányt, amely a nők tiszteletére és a szexuális erőszakkal kapcsolatos oktatásra szólít fel.

A legutóbbi botrányt egy tweet okozta, amelyben azt kérdezték: “Miért nem jelennek meg a Feri által bántalmazott lányok esetei a médiában?”, ami széleskörű vitát váltott ki a közösségi oldalon. Különböző újságok szerkesztői felvették a kapcsolatot a tweet szerzőjével, aki valós és ellenőrzött személyazonosság alatt válaszolt. Más twitterezők nemcsak szexuális kényszerítéssel, hanem nemi erőszakkal is vádolják Ferit.

“Az éjjeliszekrénnyel eltorlaszolta az ajtót, hogy ne tudjam elhagyni a szobát. Megismételtem, hogy nem akarok vele szexszelni, és kényszerítés és fizikai nyomás közepette kértem, hogy hagyja abba. Rám förmedt, hogy fogjam be, és ne mondjak semmit, majd rám vetette magát, és többszöri ellenkezés ellenére is szexszelt velem” – mondta az egyik áldozat.

A rendőrség már elkezdett foglalkozni az üggyel, a következő napokban dől el, hogy a rendőrség melyik részlege folytatja le a nyomozást, és milyen lépéseket tesznek – közölte Kateřina Rendlová, a rendőrség szóvivője.

Markéta Pekarová Adamová, a TOP 09 vezetője és a párt több képviselője is kiállt Feri mellett.

Sokkal kritikusabbak voltak a kormánypárti CSSD képviselői. Jakub Kulhánek (CSSD) külügyminiszter a Twitteren kommentálta a vádakat:

“Nem tudom, hogy Dominik Feri megszegte-e a törvényt és megerőszakolt-e valakit” – írta Kulhánek. “De már a reakcióiból is világos, hogy többször is elég undorítóan bánt a nőkkel. Van egy kislányom, és remélem, hogy amikor felnő, nem fog olyanokkal találkozni egy buliban, mint ő. És még a tévében sem fogja látni őt politikusként”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább