Külföld

Szergej Lavrov: Oroszország és a Nyugat valódi háború küszöbén áll

Lavrov dél-afrikai kollégájával, Naledi Pandorral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, hogy ez a “majdnem valódi” háború olyasmi, amire a Nyugat már régóta készül Oroszország ellen.

„A jelenlegi ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti konfliktus már nem definiálható “hibrid háborúként”, hanem közeledik ahhoz, hogy valódi háború legyen” – tette hozzá.

A miniszter azt állította, hogy a nyugati hatalmak mindent el akarnak pusztítani, ami orosz, a nyelvtől kezdve az Ukrajnában évszázadok óta létező kultúráig, és még azt is megtiltják az embereknek, hogy anyanyelvükön beszéljenek.

Lavrov a továbbiakban rámutatott, hogy az ilyen gyakorlatok Ukrajna-szerte mindennapossá vált, és hogy az ország két legutóbbi elnöke, Petro Porosenko és Volodimir Zelenszkij jelenlegi államfő is háborús elnökké és oroszgyűlölő vezetővé vált a hatalomra jutás után, annak ellenére, hogy elnöki kampányukat a béke megteremtésének ígéretével folytatták – írta az oroszhírek.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy Ukrajna olyan törvényeket fogadott el, amelyek tiltják az orosz nyelv használatát az oktatásban, a médiában, sőt a mindennapi életben is.

“És mindezt a nyugat támogatja” – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy ez a támogatás kiterjed az országszerte tartott horogkeresztes neonáci felvonulásokra és a betiltott náci alakulatok szimbólumaira.

Azzal is vádolta a Nyugatot, hogy szemet huny a tény felett, hogy a kijevi erők továbbra is tudatosan választanak célpontokat és hajtanak végre támadásokat úgy, hogy terrorizálják a polgári lakosságot.

“A Nyugat pontosan tudja, hogy az ukrán rezsim szándékosan bombázza a városokat és településeket a Nyugat által szállított fegyverekkel” – mondta a miniszter.

Lavrov megismételte Moszkva álláspontját, miszerint Ukrajnában nem hajtott végre támadásokat polgári infrastruktúra ellen, és hogy az azt ért károk annak a rendszeres kijevi gyakorlatnak tudhatók be, hogy nehézfegyvereket és légvédelmi rendszereket telepít lakott területekre.

A feszültségek fokozódása ellenére Lavrov megjegyezte, hogy Moszkva továbbra is nyitott a tárgyalásokra Kijevvel, és figyelmeztetett, hogy azoknak, akik elutasítják a tárgyalásokat, meg kell érteniük, hogy minél tovább halogatják azokat, annál nehezebb lesz megoldást találni.

A miniszter arra is kérte az ukrán kormányt, hogy – esetleg egy harmadik fél révén – magyarázza el, hogyan látja az országban kialakult helyzetet és az Oroszországgal való tárgyalások lehetőségét.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább