Külföld

Szerb elnök: nem megyek Brüsszelbe tárgyalni a koszovói miniszterelnökkel

A szerb elnök nem vesz részt azon a brüsszeli találkozón, amelyre Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hívta meg őt és Albin Kurti koszovói miniszterelnököt – közölte maga Aleksandar Vucic kedden Palicson, a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítását követő sajtótájékoztatón.

A szerb államfő elmondta: nem hajlandó tárgyalni a koszovói kormányfővel mindaddig, amíg nem engedik szabadon az elfogott szerbeket. Hozzátette: nincs miről tárgyalnia a koszovói miniszterelnökkel, Albin Kurti ugyanis soha sem mutatott szándékot a párbeszédre, mindig csak a saját „monológjait” ismételgette.

Orbán Viktor miniszterelnök azonban a sajtótájékoztatón arra kérte Aleksandar Vucicot, hogy Szerbia engedje szabadon a három koszovói rendőrt, ez ugyanis akár előmozdíthatná Szerbia előrehaladását az európai integráció útján. A szerb elnök azt válaszolta, megfontolja a kérést, a koszovói rendőrök ügye azonban a szerbiai igazságügyi szervek hatáskörébe tartozik.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban május végén zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre, és a NATO főparancsnoksága alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak. A koszovói rendőrség később elfogott egy szerb férfit, akit a támadások legfőbb szervezőjének tart, majd további személyeket is letartóztattak.

Ezzel párhuzamosan a múlt szerdán három koszovói rendőrt fogtak el a szerb hatóságok Közép-Szerbiában. A szerb ügyészség fegyverek és robbanószerek illetéktelen előállításával, birtoklásával, hordozásával és kereskedelmével vádolja őket, és nyomozást rendelt el az ügyben. Pristina szerint viszont a koszovói rendőröket nem szerb, hanem koszovói területen fogták el, és gyakorlatilag „elrabolták” őket.

A kialakult feszültségek miatt Josep Borrell Brüsszelbe hívta Aleksandar Vucicot és Albin Kurtit. A szerb elnök azonban kedden újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, mindaddig nem megy Brüsszelbe, amíg a koszovóiak nem engedik szabadon az elfogott szerbeket.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött meg a kapcsolatok normalizálását célzó párbeszéd, jelentős előrelépés azonban máig nem történt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább