Belföld

Szentpéteri Nagy Richard: Követve a cseheket a magyarok is elkergethetik a kormányfőt

Követve a cseheket, a magyarok is elkergethetik a kormányfőt a korrupció miatt

„Az emberek még egy fél évig nyelni és tűrni fognak, s hacsak valami eszement ’világbotrány’ nem robban ki, kivárják a országgyűlési választásokat, ott próbálják majd leváltani a rezsimet, követve a csehek példáját” – mondta a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard.

Szerinte a magyarok már telítődtek a regnáló rezsim korrupciójával, s „van az a mennyiség, ami átcsap az elkergetésükbe”. Azzal kerestük meg az alkotmányjogász, politológust, vajon a magyarok is követik-e a csehek példáját, akik a választásokon elkergették a miniszterelnöküket, akit több korrupciós vád is ért. Pedig Andrej Babisról még kormányra kerülése előttről derültek ki komoly dolgok, miközben itt Orbán Viktor regnálása alatt „tarolták le, fosztották ki az országot”.

„Tegnap megnéztem a híreket: Mészáros Lőrinc borásza borvidéket vásárolt Franciaországban, erre az üzleti célú magánutazásra pedig állami – az eleve katonai célú, de Orbán által előszeretettel használt – repülőgéppel vitték oda; Mészáros Lőrinc új felesége, Várkonyi Andrea 750 millió forintot tett be egy férjével közös üzletébe s csak tegnap este láttam további öt-hat hasonló hírt, amit már el sem olvastam, mert már csömöröm van tőle” – idézte fel Szentpéteri Nagy Richard, annak illusztrálására, ahogy – szerinte – a társadalom egy jó része érez az ilyen hírek hallatán. Egyszerűen már telítődtünk – állítja, a közönség nagy része tisztában van azzal, mi folyik, minimum a fele pedig már el is hiszi, hogy Orbán és köre nem más, mint egy bűnöző társaság.

Az elmúlt években a magyar társadalom megtapasztalhatta, hogy nincs magán- és közszféra, az ilyen jellegű intézmények, mint az ügyészség, az alkotmánybíróság – szemben más országokkal – nem működnek megfelelően, mivel nálunk „minden egy kézből van etetve”.  Az embereknek egész egyszerűen elegük van.

A magyarok megvárják a választásokat

De olyan korszakban vagyunk most, a választások előtt fél évvel, amikor a nagy felháborodás már nemigen szokott becsatornázódni, már csak azért sem, mert az ellenzék és az ellenzéki szavazók most az előválasztással vannak elfoglalva – mondta. Hozzátette: s persze azzal, hogy a vezetők egymásnak esnek, amit az emberek nagy csalódottsággal figyelnek, ám eközben – jegyezte meg – maguk az emberek is egymásnak esnek, szidják egymást.

Ezen is túl leszünk, ám utána sem várható azonnali fellépés, „az emberek még egy fél évig nyelni és tűrni fognak, hacsak valami eszement ’világbotrány’ nem robban ki, kivárják a országgyűlési választást, s azon próbálják majd leváltani a rezsimet” – mondta, hozzáfűzve: a választások előtt már nem nagyon szokott az utca lenni a tiltakozás terepe.

Az október 23-i közös ellenzéki demonstráció is csak egy együvé tartozást szimbolizáló felvonulás lesz a Békemenettel szemben. Az más kérdés, hogy mi lesz utána, akár akkor, ha a Fidesz elcsalja választásokat, akár abban az esetben, ha az ellenék nyer: Szentpéteri szerint borítékolható, hogy bármely variáció is jön be, az utcák tele lesznek.

Ugyanez volt a cseheknél: ott is kivártak a választásokig. Bár a két ország vezetőinek az ügye nem hasonlítható össze – hívta fel a figyelmet a politológus. Hiszen Babis már eleve gazdag üzletemberként került hatalomba, miközben Orbánék letartolták, kifosztották az országot. De most a magyarokban is megvan a potenciál Orbán és a NER elkergetésére, „bár ezt azért még el lehet rontani, akár az előválasztáson történekkel is”.

A csehek ezt torolták meg

Csehországban a parlamenti választásokon – 74 százalékos részvétel mellett – meglepetésre veszített a kormányfő, „a leginkább szabadelvű populistának” nevezhető (Szabad Európa Rádió) Andrej Babis pártja, bár még mindig van rá némi esély, hogy ő alakíthat koalíciós kormányt. Vélemények szerint az igazságszolgáltatás már tárt karokkal várná, ha nem sikerülne hatalmon maradnia.

A politikusok és közéleti személyiségek offshore számláit vizsgáló, egy hete nyilvánosságra hozott Pandora-aktákból ugyanis kiderült, nem éppen transzparens módon vásárolt meg egy kastélyt és némi birtokot a francia Cote d’Azuron 15 millió euróért, igaz, még kormányfővé válása előtt. A vételár washingtoni, monacói és a Brit Virgin-szigeteki offshore cégeken keresztül érkezett meg Franciaországba. Babis állítólag így akarta elrejteni az ügyletet, amit nem jelentett a cseh adóhatóságoknak. És nem is ez volt az első kétséges ügye.

Kiderült már róla, hogy együttműködött az egykori hírhedt cseh titkosrendőrséggel, az StB-vel, illetve az is, hogy jogtalanul vett fel uniós támogatásokat. De kormányfői alkalmasságáról sem lehettek sokan meggyőződve a koronavírus-járvány katasztrofális kezelése miatt, hiszen Csehországban is mintegy 30 ezren haltak meg.

Forrás: Hírklikk.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább