Belföld

Szél: Ha nincs kormányváltás, Magyarország kiírja magát a nyugati világból

Szél Bernadett az Indexnek adott interjút.

Szél Bernadett kifejtette gondolatait a közeledő választásokról.

Ez nem egy tiszta választás. Már csak a médiaviszonyok miatt sem az. Országos szinten ömlik a propaganda, gyalázzák az ellenzéket közpénzből, de helyben sincs rend, például a saját választókörzetemben – Pest 2-ben – az egyik önkormányzati lap ellen most kellett kifogást benyújtanunk, mert helyi témán keresztül a kormánypárti jelöltet népszerűsítették – tette hozzá.

Hozzátette: “Külön oldalt működtetnek ellenem lejáratás céljából, ahol hazugságokat és rágalmakat terjesztenek rólam.”

Kifejtette Putyin és Orbán kapcsolatát:

“Én amióta képviselő vagyok, nagyon erős kritikusa vagyok Orbán Putyinnal kialakított stratégiai szövetségének. Mára Putyin a háborúval megmutatta az igazi arcát, és a gazdasági következmények is sorra mutatkoznak meg: beszélgetésünk idején már 400 forintnál jár a forint–euró-árfolyam, és a háború mellett ez azért van, mert Orbán Viktor irányában nincs már bizalom a nyugati partnerek körében, miközben Magyarország a Fidesz tudatos döntése kapcsán a putyini Oroszországtól az egyik leginkább függő állammá vált az elmúlt ciklusokban.”

Tisztán kell látni: azzal, hogy Orbán Viktor szélesre nyitotta az ország ajtaját a keleti despoták és diktátorok előtt, óhatatlanul hozta magával a nyugati kapcsolatok gyengülését.

“Amíg itt, a térségben béke volt, Orbán Brüsszellel háborúzott. És most, hogy háború van, hirtelen ő kiált békét – ez nem hiteles. Magyarország érdeke most az lenne, hogy a kormány szüntesse meg a szélenergia használatát ellehetetlenítő szabályozást, vezesse ki a napelemadót, és lépjen ki a Paks 2-szerződésből. Az oroszokkal való nukleáris együttműködés nem folytatható tovább. Ő ennek ellenére ki akar tartani a Roszatom mellett.”

Majd folytatta: Orbán sokat merített Putyintól: a CEU elüldözése, a civilek ellehetetlenítése, az LMBTQ-közösség elleni fellépés mind-mind putyini minta. de a médiaszabadság beszántása is az: a Fidesz mindjárt az elején lepusztította a médiának egy jelentős részét, mert tudta, ahhoz, hogy sikerüljenek a tervei, a médiának vele együtt kell hazudnia.

“Ezután jöttek a jogállamiságot felborító, megszüntető lépései. Majd átalakította a választási rendszert, és utána megkötötte Moszkvában a piszkos alkut Putyinnal 2014-ben, a választások előtt. Erről szólt az első ciklusa. Én azóta minden erőmmel tiltakozom a keleti fordulat ellen, mert már akkor nyilvánvaló volt, hogy gazdaságilag ez nem lesz kifizetődő, miközben elvág minket a nyugattól. Hiába mondtuk, hogy olyan nincs a gazdaságban, hogy csak az érdek számít, mert az érték is nagyon fontos. Azzal, hogy kinyitotta a keleti kaput és becsukta a nyugati kaput, elvágta a kötelékeket a nyugattal, nekiment a saját pártcsaládjának is, ki is rakták őket az Európai Néppártból.”

“A lényeg az, hogy a senki földjére lavírozta be Magyarországot Orbán Viktor ezzel a pávatánccal. És most, hogy dúl a háború, Putyin megmutatta a saját mélységeit, amitől mindig is tartottunk. De nem mutat jobb képet a keleti nyitás gazdasági hozadéka és az ország kiszolgáltatottsága sem. Ezzel a háborúval hatalmasat fordult a világ – kérdés, hogy a magyarok miként döntenek három hét múlva, melyik utat választjuk. Orbán személyét, politikáját körüllengő bizalmatlanság, Magyarország számára komoly tehertétel és út a semmibe” – tette hozzá Szél Bernadett.

Majd folyatta: “Most pörög fel éppen az infláció, mert politikailag a semmibe lavírozta a saját érdekei miatt Orbán Viktor Magyarországot. Csak akkor lesz esélyünk Magyarországot talpra állítani, ha kormányváltás történik.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább